Ja uważam, że oba sposoby powinny być poprawne, tj.
- Jedna linia jeśli ktoś chce nanieść szybko informację, że w ogóle tam jest infrastruktura rowerowa (albo nie zna dokładnego przebiegu, ale wie, że obok danego chodnika powstała DDR) - lepsza taka informacja niż żadna.
- Dwie linie jeśli ktoś uwielbia mikromapowanie i rysuje wszystko szczegółowo, barierki, krawężniki itp.
Przejrzałem też sporo wątków na tym forum i znalazłem fajne przykłady:
The street and cycleway are mapped with a line following their centre, and the sidewalk is either mapped separately or with an attribute like sidewalk=left. It wouldn’t make sense to place the line in the middle of both the sidewalk and the cycleway here.
Historically, and originally, segregated=yes has been used in the UK to denote a single (surfaced) path merely with a painted white line down the middle, where cyclists and pedestrians are requested to keep to one side each. This is probably more “one feature” than “two features”, given that we typically don’t create new features for traffic lanes demarcated only by paint.
No i teraz idąc do przykładów:
Gdańsk, stosowanie jednej linii:
OpenStreetMap
Wygląda to nieintuicyjnie i dość absurdalne (zwłaszcza te dwumetrowe podwójne linie, żeby ominąć barierkę). I nie, nie chodzi o to, że to wygląda źle na renderze tylko, że geometria jest niezgodna z rzeczywistością i jak ktoś będzie używał nawigacji (jako pieszy i rowerzysta) to to co pokazuje mu nawigacja nie będzie w ogóle miało nic wspólnego z tym co ktoś widzi w terenie (w nawigacji zygzaki a w terenie chodnik biegnie na wprost i na odwrót).
Poznań, stosowanie dwóch linii:
Ktoś widać, ze bardzo się przyłożył do rysowania infrastruktury, odrysowane są dokładne przebiegi dróg dla rowerów, chodników i to również jako obszar. Gdyby zamiast obu linii była jedna wyglądałoby to też absurdalne a tak to mapa jest super czytelna i od razu widać, czy droga dla rowerów jest odseparowana czy nie od chodnika.
W wolnej chwili zbiorę wszystkie argumenty w jednym miejscu i założę wątek z propozycją zmiany tagowania infrastruktury rowerowej - do tego czasu bardzo proszę o wstrzymanie się w miarę możliwości z „poprawianiem” infrastruktury poprzez upraszczanie tego do jednej linii.