Propozycje zmian kategorii dróg, województwo dolnośląskie

Dorzucam propozycję obniżenia DW372 od al. Karkonoskiej do ul. Mokronoskiej na tertiary przynajmniej do zakończenia budowy reszty WOW, gdyż droga nie spełnia obecnie ważnej funkcji w tranzycie ani nie ma na niej dużego ruchu. Do tego według oficjalnych danych DSDiK droga nie ma numeru, ale (ostatnio kiedy sprawdzano) tabliczki z numerem 372 nadal stoją.

2 Likes

Chodzi o tę drogę?

Bo na osm ma zupełnie inny numer. Ale jeśli o nią chodzi o zmiana będzie ok. Ona stała się secondary tutaj

tylko dlatego że jest wojewódzka, a to jak rozumiem jest wątpliwe.

1 Like

Aj, rzeczywiście, pomylił mi się numer.

Nawet widać, że kilkadziesiąt metrów dalej droga z tym samym numerem jest tertiary.

2 Likes

No cóż, skoro poszedł revert to proszę, słucham argumenty przeciwko primary.

Ale jakie argumenty przeciwko primary? Nigdy nie było porozumienia że ten fragment ma być primary, więc zmiany “nie było”. Teraz to reverty nieprzedyskutowanych zmian też mamy omawiać? Innymi słowy, ktoś sobie może bezkarnie zmienić kategorię drogi i po stronie revertującego jest przeprowadzenie dyskusji?

1 Like

Wycofując to stwierdzasz też, że secondary jest prawidłowe, więc chcę posłuchać argumentów za tym. Zmiana WOW na primary od Łącznika Długołęka do DK94 też nie była przedyskutowana, ale jakoś przeszła i do dzisiaj jest. Widać, że starczyło dobre uzasadnienie w opisie zmiany. Ja podałem kilka argumentów za zostawieniem zmiany jak jest w komentarzu, ale i tak zmianę wycofano, więc podaję tu więcej argumentów.

Moje uzasadnienie primary jest takie, że ten odcinek ma ten sam sens będąc primary, jak pozostała część WOW na północ. Tamtędy jedzie ruch z np. Długołęki, żeby dostać się m.in. na A4kę. To, co jest teraz sugeruje, że zdecydowana większość tranzytu zjeżdża na DK94, co możesz zobaczyć w terenie, że jest nieprawdą.
Jadąc DW395 od południa możesz też zaobserwować, jak powiększa się ruch od momentu przekroczenia zjazdu z A4, więc ten odcinek zasługuje na wyższą kategorię niż reszta DW395 w stronę Strzelina. Na rondzie w Iwinach też można zauważyć, że większość tranzytu zjeżdża na pierwszym zjeździe, czyli w stronę Siechnic i Długołęki, co jest powodem, żeby ta droga miała wyższą kategorię, niż Buforowa we Wrocławiu.

Należałoby więc najpierw się zastanowić czy to primary jest prawidłowe. Masz rację że zmiana nie była przedyskutowana, więc są podstawy żeby ją wycofać. Zwłaszcza że droga była ją raz wycofana do secondary i sam ją zmieniłeś z powrotem.

Moje argumenty dlaczego droga nie powinna być primary są wcześniej w temacie. Poddałem też pod wątpliwość czy w ogóle WOW powinna być primary jednak, pewnie na skutek zamieszania w tym temacie, nie było żadnej reakcji.

1 Like

Jak argumentów żadnych nie ma to zostaje status quo.

Nieprzystosowane zmiany tego typu można wycofać, wycofanie takie na zwolnienie z potrzeby uzasadnienia.

1 Like

Oczywiście, że tak jest, jednakże podniesienie DW395 do primary sugerowałoby że jest to wjazd z A4 do Wrocławia tak samo ważny w sieci dróg jak DK5 w Bielanach, a tak nie jest. Również moim zdaniem nie jest aż tak istotna jak DK94, która jest równoległą alternatywą dla A4.
Mogę tylko powtórzyć to co napisałem w komentarzu do wcześniejszej zmiany - nie uważam, aby każdy wjazd do większego miasta z automatu kwalifikował do primary.

Być może “jeszcze” jest - śledząc historię tego odcinka widać jak bardzo jest on kontrowersyjny (już na samym etapie proposed były zmiany secondary/primary, potem również kilka zmian to w górę to w dół).

+1
Biorąc pod uwagę układ drogowy wokół Wrocławia, który opiera się na liniach A4 i A8 i dysproporcję ruchu, między tymi drogami, moim zdaniem właściwsza byłaby dla WOW secondary.
Podbijanie DW 372+395 do primary to, moim skromnym zdaniem, jedynie chęć podkreślenia wschodniego ringu wokół Wrocławia koniecznie na pomarańczowo.

1 Like

Może i “obwodnica trzeciego miasta Polski” może nie jest wystarczającym argumentem, ale na pewno chcę podkreślić, że odcinek Siechnice - Iwiny - Wojkowice powinien mieć tę samą kategorię, co odcinek Siechnice - S8.

Tutaj wycofałem, bo widziałem, że gościu robi kategorie jednolicie z kategoriami urzędowymi i tyle.

Zauważ, że chcę pozostawić Buforową i Bardzką na secondary. Skupiam się na skręcie z DW395 na WOW.

Odcinek Wrocław Wschód - DW395 - DW372 - Wrocław Psie Pole może służyć jako alternatywa do A4 i A8 dla osób podróżujących z południowego wschodu od Wrocławia na północny wschód od Wrocławia, podobnie jak DK94 jest alternatywą dla A4. Wtedy uważam, że primary jest słuszne.

A dlaczego powinien mieć? Czy ludzie realnie przejeżdżają trasę A4-S8 przez WOW czy jednak przez A8? Spodziewam się że zachodnią część podniesiono do primary bo służy jako łącznik S8-94 (z czym można się spierać, ale to tłumaczyłoby znaczenie drogi w skali kraju), ale jakie znaczenie w skali kraju miałby tamten łącznik?

Co ciekawe, przepuściłem potencjalną trasę przez Magic Earth (bo tak się złożyło, że pobrane mapy są ze zmianami Tematu-Drogi) i wygląda na to że to nie jest dobra opcja. Pomimo tego że zjazd Wrocław-Wschód jest primary, nawigacje wciąż nie biorą go pod uwagę jako dobrego zjazdu.

1 Like

Dlaczego zakładamy, że tylko ludzie jadący od DK94 wolą jechać krótszą drogą klasy GP zamiast klasy A? Szczególnie, że od węzła Bielany Wrocławskie ruch się robi większy i zanika pas awaryjny, czego wiele kierowców nie lubi i stara się unikać.

Sądzę, że szalona entropia podniósł kategorię do tego miejsca, bo tutaj WOW łączy się z inną drogą primary. Do tego DW395 nie jest częścią obwodnicy Wrocławia, więc ta droga nie była ruszana.

szalona entropia idzie prawie że zawsze ślepo klasyfikacją urzędową, co droga wojewódzka jest zdegradowana to on ją przemianowuje przy okazji na tertiary, jedynie w przypadku DW366 z tych mniejszych tak się nie stało

Ja niczego nie zakładam. Nie dyskutowałbym gdyby zakładał że mam rację. Próbuję jednak zrozumieć tę propozycje bo dane które zebrałem pokazują inny obraz rzeczywistości. Chciałbym po prostu wiedzieć jaką rolę w znaczeniu kraju miałby mieć ten łącznik? Bo skoro nawigacja, nawet po zmianie na primary nie chce prowadzić tą drogą to coś mi nie gra i tyle.

po ostatniej aktualizacji map wytycznie tras jest co raz ciekawsze :crazy_face: :-1: dobrze jednak że jest opcja dodawania wielu punktów pośrednich :rofl:

Często w dużych miastach kryteria wartości tagu highway są lekko naginane. Jaką rolę w skali kraju pełni DK5 S5-Lotnicza? Cały tranzyt porusza się A8, a jeśli pełni podobną funkcję, co DK94 dla A4, to czemu jeszcze cała stara piątka nie ma primary? Po otwarciu ostatniego odcinka WOW (Grota - Karkonoska) ruch tamtędy może być jeszcze większy i skoro WOW ma odciążyć al. Karkonoską, to też zasługuje na primary.

Jak już mówiłem, A4 jest niebezpieczną drogą od Bielan do Krzyżowej, więc część kierowców będzie chciała ją ominąć, szczególnie, kiedy jadą właśnie po wschodniej stronie Wrocławia z południa na północ i mogą użyć DW395, a następnie WOW. Może w jakiejś aplikacji routingowej dałoby się omijać np. autostrady bez pasa awaryjnego.

Są, to realny problem z którym walczymy. Wiesz mi, było kiedyś gorzej, primary rosły w miastach jak grzyby po deszczu. Jednak nie wydaje mi się żeby podnoszenie i naciąganie kolejnych dróg do primary było dobrym rozwiązaniem na zlikwidowanie problemu naciąganych primary.
Aczkolwiek jeśli czujesz, że jakieś miasto wciąż jest zawyżone, dawaj znać. Wspólnymi siłami coś wymyślimy.

Moim zdaniem DK5 w tym miejscu jest alternatywą dla austrady, stąd primary. Bardzo możliwe że gdyby przestała być krajówką straciłaby też primary, ale póki co nikt nie proponował zmiany na secondary, więc tak zostało.

Na pewno od Bielan? Nie widziałem tam obniżenia prędkości do 110, na osm też jest 140.
Przede wszystkim żeby nawigacje mogły brać pod uwagę brak pasa awaryjnego, ten musiałby być otagowany na drodze. Jeśli dobrze rozumiem wiki powinno więc tam być shoulder=no.

1 Like

Jeżeli za niebezpieczną uznajemy drogę bez pasa awaryjnego, to kończy się on kilometr przed węzłem Kąty Wrocławskie. Inna sprawa, że od węzła z A8 A4 często zwyczajnie stoi w korku.

1 Like

Powracam do dyskusji z nowymi propozycjami. Chciałbym głównie zahaczyć temat dróg primary we Wrocławiu oraz DK94 jako dubla A4-ki.

• Obniżenie DK94 od DK30 (A4, węzła Zgorzelec) do S3 (w. Legnica Zachód) na secondary
    Uzasadnienie: Cały ten przebieg jest dublem A4 lub łączy bezpośrednio zbyt małe miasta jak na primary.
    Drogi biegnące wzdłuż dróg A/S, czyli też stare przebiegi są oznaczane najwyższej jako secondary (np. stara 5-tka). Wyjątkami mogą być inne drogi 9X, jak 91, 92 i właśnie 94, które są primary prawdopodobnie z tego powodu, że są drogami krajowymi. Oczywiście primary jest uzasadnione, jeśli taki odcinek drogi jest najlepszym połączeniem większych miast.
    Odcinek S3 - DK36 zostawiam, gdyż jest to alternatywna trasa Legnica - Wrocław, która jest często wybierana z powodu korków na A4.
    Odcinek DK36 - A8 również zostawiam, bo jest to alternatywa A4 na trasie od strony Katowic w kierunku Zielonej Góry, na której nie ma pasa awaryjnego. Jest to też dość dobre połączenie Wrocławia i Lubina.
  • Obniżenie DK94 od A8 (w. Wrocław Stadion) do DK39 (Brzegu) na secondary
    Uzasadnienie: Trasa nie łączy większych miast. Obwodnica Śródmiejska też nawet nie jest najkrótszą trasą przez Wrocław, ale to nie powinno mieć znaczenia, bo dla tranzytu jest A4.
    I wiem, tutaj wyszedłem już poza granice województwa dolnośląskiego, ale żeby było konsekwentnie, przynajmniej w tej części kraju, to zaproponuję jeszcze jedną zmianę (no może dwie :wink:) poza województwem.
  • Obniżenie DK94 od DK46 (Opola) aż do DK40 (Pyskowic) i analogicznie DK88 od DK94 (Strzelec Opolskich) do A4 na secondary
    Uzasadnienie: Droga nie łączy wystarczająco dużych miast. Uważam, że Strzelce Opolskie z 17 tys. mieszkańców nie są wystarczająco duże. Reszta ruchu z Opola do większych miast biegnie przez A4.
  • Obniżenie DK5 od A8 (w. Wrocław Północ) do A4 (w. Bielany Wrocławskie) na secondary
    Uzasadnienie: Analogiczne po obniżeniu DK94. Jestem pewien, że odcinek A8 - Lotnicza jest primary tylko z tego powodu, że jest drogą krajową, co według mnie też nie ma żadnej podstawy; DK5 powinna mieć wspólny przebieg z A8.
    Wiem też, że al. Karkonoska ma bardzo duży ruch, ale to jest tylko ruch do Wrocławia, a nie poza miasto, co moim zdaniem oznacza, że droga zasługuje najwyższej na secondary. Po obniżeniu DK94, primary też nie ma logicznej kontynuacji, a ruch na Nowaka-Jeziorańskiego jest o wiele niższy niż na Karkonoskiej.
  • Obniżenie DW395 od A4 (w. Wrocław Wschód) do DW372 (WOW, ronda w Iwinach) + DW372 od DW395 (ronda) do DK94 (istniejącego odcinka primary) na secondary
    Uzasadnienie: Logiczna kontynuacja WOW po obniżeniu DK94. Poza tym droga DW395 jest też ważną drogą wlotową do Wrocławia, zdecydowanie ważniejszą niż z DK94.
    Alternatywą tej zmiany jest obniżenie całej WOW, ale uważam, że lepiej jest tu zostawić primary, gdyż jest to obwodnica pełniąca dość ważną funkcję. Jest też alternatywą jazdy przez A4, które na odcinku Bielany Wr. - Wro. Południe często się korkuje i nie ma pasa awaryjnego.

Jeszcze jeden pomysł w tym rejonie to podwyższenie tego odcinka, ale nie jestem co do niego przekonany. Co prawda ul. Zwycięska jest najbardziej zakorkowaną ulicą w Polsce nie tylko z powodu ruchu lokalnego, ale też z pobliskich wsi, jednak tranzyt z wsi lub Siechnic nie jest wystarczający, aby zwiększyć tu kategorię.

Na razie to tyle. Będzie trzeba jeszcze podwyższyć kategorię do Dzierżoniowa, ale z powodu z krętej i dziwnej sieci dróg w Świdnicy i Wałbrzychu nie jestem w stanie wymyśleć najsensowniejszej listy dróg do podwyższenia.

możesz zedytować posta by podlinkować w OSM te odcinki?

(jestem automatycznie przeciw wszystkim propozycjom które tego nie robią)

2 Likes