Magic Earth Navigation & Maps

W dacii też mialem oddzielne okienko a w dodatku na odcinkowym pomiarze predkości przeliczalo mi w tym okienku śrrdnią predkosć w czasie rzeczywistym.
Postaram się sprawdzić czy pokazuje przy swobodnej jeździe fotoradary na android auto ale wydaje mi się że tak.

Ostatnio widzę że zaczyna dziwnie prowadzić kiedy trafi na czerwona linię - prowadzi bokiem i tylko tubylec bedzie wiedział że to muka dluzsza trasa i wcale nie krótsza niż 4 minuty :person_facepalming:.

Z reguly w aa mam uruchomionego yanosika a w telefonie magic earth bo jest na linii wzroku i niestety dużo więcej szczegółów dróg ma nad yanosikiem.

Na chwilę obecną w telefonie bez wpisanego celu widać jeden z fotoradarow w pobliżu jak i jakieś roboty drogowe. Niestety podczas ostatniej aktualizacji nie weszły fotoradary na czerwone światło.

Obstawiam, że nie ma drogi residential z tą nazwą w okolicy, kiedyś podobnie działał Nominatim

Tak by chyba wyglądalo bo Sportową wynajduje:

Czyli co - zmiana track na residential z odpowiednim tagiem surface?

1 Like

Tak, to warto robić zawsze jak się widzi (i ma czas).
Surface to pewnie będzie coś z unpaved (nieutwardzone ogólnie) / ground (ziemia) / compacted (ubita nawierzchnia)

Tak jak jest teraz - czyli highway=track + tracktype=grade1 to “utwardzona droga na pola albo leśna”, do zmiany jest highway, do dodania surface i do usunięcia (albo do zamiany na coś od 3 w dół) tracktype.

1 Like

@kubahahaha dzięki - w miarę jak będę widział pozamieniam na adekwatne :slight_smile: .
@Tomkow1933 - to co ogarniesz te "swoje Niwki i okolice?

edytowane 7.02.2023

koledzy dostałem zwrotną wiadomość od suportu na tę wiadomość:

Cześć załogo
Dwie sprawy :

1. wersja na androida - nie wyszukuje adresu: Niwki, ul. Sosnowa 1 województwo opolskie 😡

2. Wersja na carplay nie powiadamia o fotoradarach na trasie

Pozdrawiam Robert

Cytat Hello Robert,

1. We reproduced this - I’ve forwarded it to the Maps team, they will check

2. Does this occur on all routes? Can you please give an example route / location? Does it work OK without carplay?

Kind regards,
Gergely Kósa

@tomkrzysz podeślesz mi coś w związku z tą odpowiedzią?

Przepraszam ale ja nic od suportu w sprawie mojego pytania nie dostałem.

Dlatego napisalem czy podeslesz mi jakąś odpowiedź so ich pytania w pk 2 dotyczacym carplay i iphona? To im odeślę.

napisałem do nich coś takiego: Hello. I have your Magic Eart navigation on iPhone SE. I use it as carplay in Toyota C-HR comfort 2023. There is a problem with displaying and signaling speed cameras. They are not displayed. They are normally visible on the iPhone itself. They are missing in carplay. The remaining points are visible. The application guides well, but this element is very much missing. Please reply.
Tłumaczenie oczywiście nie moje tylko google. Nie odpowiedzieli

Tak dzieje się to w zasadzie na wszystkich trasach. Raz pokazało fotoradar w Łącku w powiecie płockim a tego samego dnia w Warszawie na Modlińskiej już nie pokazało. Teraz tego w Łącku już mi nie pokazuje. Nie wiem czy jest jakaś różnica czy jest włączony dostęp do netu czy nie.

Przypominam sobie, że jak jechałem przez Koło i Kłodawę to też nie miałem komunikatu. Tam są dwa fotoradary

Wczoraj coś tam poprawiłem, ale dalej tego nie wyszukuje.

Nie wiem co poprawiłeś ale myślę że należy to zrobić jak napisał @kubahahaha kilka wierszy wyżej - Magic Earth Navigation & Maps - #224 by kubahahaha czyli zmianić highway=track na highway=residential dla większości tych tracków tam gdzie masz zabudowania i w surface dodać unpaved chociaż (utwardzona).
Zmiana zapewne pojawi się w magic earth przy następnej aktualizacji map - z tego wynika że nie wyszukuje adresów po drogach gruntowych

Z drugiej strony - siatka ulic według geoportalu różni się trochę od stanu na mapie bo ul. Sosnowa kończy się w posesji nr 7 :slight_smile: a nie jak jest na openstreetmap biegnie dalej nad posesją i skręca w prawo.

Ciekawe czy do dzis stoi ta kapliczka w środku drogi? bo to też chyba warto by jakoś wpisać i otoczyć ja drogami

Edytowałem tę mieścinkę - @kubahahaha co zrobić z tą kapliczką na środku drogi?

To coś tam pozmieniałem.
Może w ME powinni zmienić aby wyszukiwało adresy także po drogach gruntowych.
W Niwkach byłem i tam raczej nigdy nie będzie drogi asfaltowej, a w Google to wyszukuje bez problemu.

na chwilę obecną wygląda to tak (pominąłem dwie uliczki Krótką i Jodłową :frowning: ):

Dostali info ciekawe co odpowiedzą (o ile odpowiedzą) na brak wyszukiwania po drogach gruntowych

wysłałem te 3 Twoje komentarze - zobaczymy czy coś odpowiedzą.

Dzięki bardzo za pomoc :blush:

1 Like

highway=track to przeznaczenie drogi - droga na pola/leśna.
surface=ground to droga gruntowa, tag dodaje się do highway=residential/unclassified/...

Jezdnie są fizycznie rozdzielone - chyba najlepiej narysować osobno każdą z nich (jako jednokierunkową oneway=yes) i pomiędzy nimi ustawić węzeł z kapliczką historic=wayside_shrine).
No i name=Kapliczka Matki Boskiej Drifterskiej :smiley:

A co z fotoradarem który fizycznie stoi i w ME ostrzega o nim ale jest cały zawinięty czarną folią (nieaktywny od lat)?

Podaj miejsce.
Obecnie GITD wymienia lub legalizuje aparaty fotoradarów - duża część jest nieaktywna na ich portalu mapowym a za jakiś czas się pojawia. Jeśli jest zawinięty folią to w tej chwili trzeba by mu zmienić tagowanie w osm na disused:= bo pewnie już długo tak stoi (tak jest w koszalinie) przy edycjach fotoradarów dodaję w tagach ref=symbol lokalizacji ze strony GITD wtedy wiem że jeśli nie ma go na ichniej mapie to jest uszkodzony, w legalizacji i wróci - tych nie ruszam. Ale jeśli jest w osm fotoradar dodany kilka lat temu to sprawdzam czy stoi w tym miejscu na mapilary ewentualnie na gogle maps i dodatkowo rzucam okiem na podkład z siecią energetyczną czy w to miejsce doprowadzone jest zasilanie.
Swego czasu ni stąd ni zowąd pojawił się fotoradar (obudowa) w Reczu dodałem go do mapy bo - stał faktycznie niezafoliowany, jednak nie widniał na stronie GITD ale nauczony zachowaniem kierowców którzy kiedy zobaczą żółtą skrzynkę nieważne że znaki mówią jedź 70 to zwalniają do 45 dla własnego i innych bezpieczeństwa.
Jak jest zafoliowany to mógł być własnością straży miejskiej/gminnej któ©ego nie przejęła GITD

szkoda że nie ma tagu crazy:name= Kapliczka Matki Boskiej Drifterskiej - bo bym dodał :slight_smile: