W dacii też mialem oddzielne okienko a w dodatku na odcinkowym pomiarze predkości przeliczalo mi w tym okienku śrrdnią predkosć w czasie rzeczywistym.
Postaram się sprawdzić czy pokazuje przy swobodnej jeździe fotoradary na android auto ale wydaje mi się że tak.
Ostatnio widzę że zaczyna dziwnie prowadzić kiedy trafi na czerwona linię - prowadzi bokiem i tylko tubylec bedzie wiedział że to muka dluzsza trasa i wcale nie krótsza niż 4 minuty .
Z reguly w aa mam uruchomionego yanosika a w telefonie magic earth bo jest na linii wzroku i niestety dużo więcej szczegółów dróg ma nad yanosikiem.
Na chwilę obecną w telefonie bez wpisanego celu widać jeden z fotoradarow w pobliżu jak i jakieś roboty drogowe. Niestety podczas ostatniej aktualizacji nie weszły fotoradary na czerwone światło.
Tak, to warto robić zawsze jak się widzi (i ma czas).
Surface to pewnie będzie coś z unpaved (nieutwardzone ogólnie) / ground (ziemia) / compacted (ubita nawierzchnia)
Tak jak jest teraz - czyli highway=track + tracktype=grade1 to “utwardzona droga na pola albo leśna”, do zmiany jest highway, do dodania surface i do usunięcia (albo do zamiany na coś od 3 w dół) tracktype.
napisałem do nich coś takiego: Hello. I have your Magic Eart navigation on iPhone SE. I use it as carplay in Toyota C-HR comfort 2023. There is a problem with displaying and signaling speed cameras. They are not displayed. They are normally visible on the iPhone itself. They are missing in carplay. The remaining points are visible. The application guides well, but this element is very much missing. Please reply.
Tłumaczenie oczywiście nie moje tylko google. Nie odpowiedzieli
Tak dzieje się to w zasadzie na wszystkich trasach. Raz pokazało fotoradar w Łącku w powiecie płockim a tego samego dnia w Warszawie na Modlińskiej już nie pokazało. Teraz tego w Łącku już mi nie pokazuje. Nie wiem czy jest jakaś różnica czy jest włączony dostęp do netu czy nie.
Nie wiem co poprawiłeś ale myślę że należy to zrobić jak napisał @kubahahaha kilka wierszy wyżej - Magic Earth Navigation & Maps - #224 by kubahahaha czyli zmianić highway=track na highway=residential dla większości tych tracków tam gdzie masz zabudowania i w surface dodać unpaved chociaż (utwardzona).
Zmiana zapewne pojawi się w magic earth przy następnej aktualizacji map - z tego wynika że nie wyszukuje adresów po drogach gruntowych
Z drugiej strony - siatka ulic według geoportalu różni się trochę od stanu na mapie bo ul. Sosnowa kończy się w posesji nr 7 a nie jak jest na openstreetmap biegnie dalej nad posesją i skręca w prawo.
Ciekawe czy do dzis stoi ta kapliczka w środku drogi? bo to też chyba warto by jakoś wpisać i otoczyć ja drogami
To coś tam pozmieniałem.
Może w ME powinni zmienić aby wyszukiwało adresy także po drogach gruntowych.
W Niwkach byłem i tam raczej nigdy nie będzie drogi asfaltowej, a w Google to wyszukuje bez problemu.
highway=track to przeznaczenie drogi - droga na pola/leśna. surface=ground to droga gruntowa, tag dodaje się do highway=residential/unclassified/...
Jezdnie są fizycznie rozdzielone - chyba najlepiej narysować osobno każdą z nich (jako jednokierunkową oneway=yes) i pomiędzy nimi ustawić węzeł z kapliczką historic=wayside_shrine).
No i name=Kapliczka Matki Boskiej Drifterskiej