Magic Earth Navigation & Maps

Myślę że możesz zostać lektorem - wszystko zależy od ciebie, stworzyć plik i przesłać im jako propozycję i zamieścić go u sobie w folderze.

Nie wiem gdzie oni upchali plik tłumaczeń i poleceń ja go dostałem w formie excela kiedyś ale wątpię by zmienili polecenia głosowe na inne mniej rozbudowane mają swoja składnię podstawową i na ten komunikat “Za 400m na wysokości 3 ulicy skręć w lewo.” składa się chyba z w sumie 3 komunikatów prostych złożonych w kupę.
Myślę ale mogę się mylić że komunikaty są tak zbudowane dla jak piszesz nikogo nie obrażając “debili” tylko po to by kierowca jak najmniej odrywał głowę od drogi w stronę nawigacji.

Jedno co jest dla mnie super w tej nawi w wersji dla android auto to wyświetlanie limitów prędkoći jak i mojej prędkości GPS czego mi bardzo brakuje w google jak i w yanosiku - pomimo iż te funkcjonalności obie apki mają w wersji na smartfona.

Możesz też napisać do nich to co myślisz odnośnie komunikatów co tobie nie leży w nich - próbuj.

Co do komunikatów to polecam nawi w toyocie gdzie lektorka mówi dosłownie za 300 “m” skręć w lewo :slight_smile:

Chciałbym zrobić plik tak żeby u mnie działał. Posiedzę i poszperam jak to ogarnąć.

Możesz napisać na jaki adres wysyłasz im swoje uwagi?

Ta nawi jest ogólnie fajna ale ma kilka bardzo irytujących funkcji z których nie da się zrezygnować.
Ale może małymi kroczkami… uda się to zmienić :slight_smile:

Otwórz apkę i wejdź w ustawienia a dalej - wsparcie - bądź w kontakcie- :point_right:wyślij wiadomość zwrotną:point_left:

Może zainteresuje Ciebie taka odpowiedź od nich w sprawie lektorów:

Masz pole do popisu jak widzę.

Pozdrawiam Robert

Jak nagrać te same komunikaty, obrobić i posklejać w jeden plik mp3 to wiadomo, ale gdzie jest info w którym momencie jest jaki komunikat to niestety nie wiem.
W wolnej chwili pogrzebię i się temu przyjrzę.

Zmiany nie załapały się do najnowszej wersji mapy v.7.433 - będą widoczne dopiero przy najblizszej aktualizacji map :flushed:

Zadziałało po dzisiejszej aktualizacji map.

Czy pomógł by ktoś przetlumaczyć opisy z sekcji - Analiza zachowania kierowcy na podstawie załączonej grafiki?

Super, już się bałem że trzeba będzie poszukać innego rozwiązania.

Swoją drogą, czy mamy jakieś narzędzie pozwalajace wykryć popsute relacje zakazu? Widać że nawigacje próbują wykorzystywać bardziej skomplikowane relacje, dobrze byłoby sprawdzić czy to jednorazowy wybryk czy takie miejsca są czętsze.

https://osmose.openstreetmap.fr/en/map/#item=3180

Witam serdecznie. To moje początki na tym forum. Szukam wsparcia do tej aplikacji. Korzystam z iphona se oraz carplay w toyocie C_HR. Problem polega na niewyświetlaniu i braku sygnalizacji fotoradarów w carplay. W telefonie fotoradary są widoczne (np. w trybie powiększenia mapy). Przez carplay wszystkie ustawione warstwy są wyświetlane, przekroczenie prędkości jest sygnalizowane zgodnie z wyborem słownie lub dźwiękiem. Brakuje jedynie komunikatów i wizualizacji fotoradarów.

1 Like

cześć @tomkrzysz tak na szybko proponuję skorzystać z kontaktu z twórcami aplikacji - niestety ja korzystam z androida więc tu nie pomogę - u mnie jest pozycja w ustawieniach - pozostań w kontakcie i tam powinien być link do ich suportu (support@magicearth.com) i odpowiadają w miarę szybko.
Pozdrawiam Robert

Dzięki za zainteresowanie. Podejrzewam, że jest coś nie tak na styku aplikacja samochód.

Temat: [Communities/Polska (Poland)] Magic Earth Navigation & Maps
Nadawca: “D3mol3k via OpenStreetMap Community Forum” community@noreply.openstreetmap.org
Adresat: tomkrzysz@interia.pl;

Napisałem do producenta ale odpowiedzi brak. Dzisiaj zauważyłem, że mapa pokazała mi znany wcześniej fotoradar. Wcześniej go pomijała i nawet nie było informacji graficznej. Dość niezrozumiała komunikacja ostrzegawcza. Kilka “piknięć” i nic więcej. W fabrycznej miałem głośny sygnał dźwiękowy i “domek dla ptaszków” miał podaną odległość. Ale to przeszłość.
Mam jeszcze pytania dotyczące zmieniającej się grafiki w aplikacji, której nie rozumiem: w trakcie jazdy pokazują się czasami pomarańczowe ub czerwone pasy wzdłuż trasy. Po lewej lub po prawej stronie. Nie mam żadnej legendy do tej mapki więc nie wiem co to oznacza. Czy jeszcze są inne dane, które mapa pokazuje w specyficzny dla siebie sposób? Gdzie mogę znaleźć instrukcję z opisem?

kilka dni temu była aktualizacja map więc może to jest powodem że zauważyło fotoradar; co do sposobu ostrzeżeń nie wiem jak masz w ustawieniach apki w telefonie - ale tam można wybrać by było to ostrzeżenie dźwiękiem lub komunikat głosowy.
Co do wyświetlania fotoradarów może być też (choć myślę że nie powinno) że coś może mieć wspólnego wybrany podkład mapy - wiem że w którymś nie wyświetlały się numery domów dopiero zmiana podkładu mapowego przyniosła rezultaty

co do tych pasków wzdłuż drogi - pomarańczowy informuje o dużym natężeniu ruchu a czerwony o korku w tym miejscu (działa to trochę dziwnie bo wielokrotnie mój przejazd zmieniał czerwony na pomarańczowy lub go likwidował a w realu nie było żadnego spowolnienia czy zatoru. Po prawej stronie drogi dla twojego kierunku, po lewej dla przeciwnego.

Można dodawać ostrzeżenia dla innych o fotoradarach i innych utrudnieniach na drodze ale dość często użytkownicy widząc policję dodają fotoradar i potem wisi tak miesiącami bo nikt go nie zeruje klikając łapkę w dół kiedy jedzie się koło niego.

Spróbuj zobaczyć ustawienia odnośnie ostrzegania o fotoradarach. Z nimi jest jeszcze inny problem - firma korzysta z podkładów mapowych openstreetmap.org ale dane o fotoradarach zasysa ponoć z innego źródła i trudno im przekazać żeby korzystali z danych OSM :frowning: - choć czasami widać że jakby te dane nasze były takie same tylko uaktualnianie fotoradarów odbywa się nie w trakcie aktualizacji map co kilka miesięcy (miało być częściej ale jak już wprowadzają opcje donate to chyba coraz bardziej krucho u nich)

W android auto mam problem z ustawianiem głośności komunikatów bo jakby trzeba ją ustawiać w chwili ich nadawania przez aplikację i to jest wkurzające.

Ustawienia dotyczące komunikatów o przekroczeniu prędkości i o fotoradarach mam włączone. Ostatnio znowu apka pominęła fotoradar, który wcześniej nieśmiało sygnalizowała. Nie wiem co się dzieje ale to jest chyba jakaś opcja dodatkowa z fotoradarami bo same warstwy mapy mają wszystkie możliwe obiekty łącznie z hydrantami pożarowymi, przejściami dla pieszych, nr budynków itp. i je wszystkie pokazują. Brakuje mi nazw miejscowości i właśnie fotoradarów. Podejrzewam, że to jest konstrukcja gównie na androida. Przy kontakcie iphona i carplay są jakieś błędy.

W android auto wyglada to mniej wiecej tak:

Ja tam większosc ich poi kategorii mam po wyłączanych zostawilem chyba tylko stacje paliw i parkingo.
Tam na zdjeciu informuje akurat o fotoradarze na wagę. Jest grafika pod informacjami o manewrach i na mapie w miejcu jego występowania plus komunikat głosowy.

W carplay podobnie, poza fotoradarami. Również wyłączyłem większość poi ale nic to nie daje. Czy w android auto pokazuje fotoradary podczas zwykłego widoku mapy? Tj. bez aktywnego nawigowania do wyznaczonego miejsca? W czasie gdy pokazało mi, raz lub dwa, fotoradar to był on jedynie naniesiony jako obrazek przy trasie jak zwykły poi. Poprzedzał go jedynie piskliwy sygnał dźwiękowy, inny niż ten od przekroczonej prędkości. Ostatnio nie pokazuje nawet graficznie fotoradaru. W poprzedniej toyocie miałem nawigację fabryczną i ta pokazywała fotoradar w odrębnym okienku łącznie ze zmieniającą się odległością. Było to niezależne od tego w jakim trybie była mapa. Dystrybutor aplikacji nie odpowiada na korespondencję.

Zauważłem że ME nie widzi niektórych miejscowości.

Wpiszcie sobie

NIWKI Sosnowa 1

No nie znajduje :thinking: