Pewnie już wszyscy słyszeli, że Ruch zamknął ostatni kiosk w Polsce.
Na OSM zostało jeszcze 327 kiosków oznaczonych jako Ruch.
Zachęcam do przejrzenia swojej okolicy w wolnej chwili
Pewnie już wszyscy słyszeli, że Ruch zamknął ostatni kiosk w Polsce.
Na OSM zostało jeszcze 327 kiosków oznaczonych jako Ruch.
Zachęcam do przejrzenia swojej okolicy w wolnej chwili
Dobrze byłoby to zmienić w NSI, ale nie jestem pewny jak.
Stworzyłem issue: Mark Ruch kiosks as inactive · Issue #10243 · osmlab/name-suggestion-index · GitHub
Z tego co pamiętam wystarczy usunąć
Chcę się podzielić swoim doświadczeniem terenowym, by jednocześnie przestrzec przed automatycznymi edycjami i być może przedyskutować tagowanie w tej sytuacji.
8 stycznia przeszedłem się tutaj:
Kiosk miał logo Ruchu na daszku i był otwarty jakby nigdy nic. Zapytałem właścicieli, czy nadal są kioskiem Ruchu. Powiedzieli, że już nie i że teraz są zwykłą prywatną działalnością. Następnego dnia logo Ruchu było już zaklejone. Tutaj przypadek jest prosty i czytelny.
Tutaj natomiast sam nie wiem, jak to otagować:
Byłem tam wczoraj. Logo Ruchu eksponowane w kilku miejscach. Zadałem podobne pytanie jak w poprzednim kiosku. Otrzymałem informację, że teraz jak chodzi o prasę to dostarcza Kolporter, który jednak nie kwapi się do sfinansowania zmiany wystroju z ruchowskiego na swój. Wobec czego, właściciel raczej zamierza pozostawić obecną stylistykę Ruchu i właśnie jako “Ruch” widoczny jest ten salonik z przestrzeni publicznej. Zmieniłem niby nazwę na Kolporter, ale chyba nie do końca odpowiada to rzeczywistości “na ziemi”, więc zastanawiam się, czy słusznie.
Można zakładać, że każdy z tych kilkuset przypadków ma swoją trochę inną historię i specyfikę.
jak dla mnie to zdecydowanie jest to name=Ruch brand=Ruch
pewnie warto dać note=tak to Ruch, zostało stare logo - więcej info w https://community.openstreetmap.org/t/kioski-ruch-1918-2024/123146/4