Kategorie dróg w woj. pomorskim

Aktualnie kiedy prom nie kursuje ruch na drodze jest bardzo lokalny więc powinno być residental, a od kwietnia do października secondary jest w porządku. Nie zmienia się to jakoś często, więc wg mnie można zmienić na residental i podwyższyć w kwietniu na secondary na czas kursowania promu.

2 Likes

Coś kojarzę, że była dyskusja na angielskim forum lub gdzieś indziej o tym, ale nie mogę jej teraz znaleźć. Jeśli ktoś pamięta, jaki był z niej wniosek, to niech napisze.
Jednak jestem pewien, że konkluzją nie była zmiana kategorii co pół roku.

Nie widzę w tym problemu, czasem zmieniamy ważne remonty/przebudowy które trwają przykładowo tylko miesiąc, a całkowicie zmieniają organizacje ruchu i są ważne w nawigacji.

A nie można po prostu zastosować kategorii “pomiędzy” czyli tertiary?

Jak prom nie kursuje to droga prowadzi całkowicie donikąd, a od strony Gdańska jest całkowicie bezużyteczna więc tertiary raczej nie powinna być. Za to w sezonie ruch jest ogromny ze względu na turystów jadących na okoliczne plaże.

1 Like

W/g zdjęcia na prom kursujący 2x na godzinę wejdzie max 18 aut osobowych co dałoby przez całą dobę do 860 aut + rowery i piesi (w godzinie 7-21 do 500 osobówek). Moim zdaniem maksymalny sezonowy transfer tego połączenia wskazuje na znaczenie lokalne, a dla turystów to raczej atrakcja turystyczna. Objazd tej przeprawy promowej zajoby 22 km (w jedną stronę).

pewnie można by się w highway:conditional bawić (gdyby zmiany rzeczywiście btły) ale to sztuka dla sztuki

zmienianie co pół roku na pewno nie ma sensu

ale 500 samochodów dziennie to w Polsce nijak nie jest secondary

2 Likes

Prom kursuje co 30 minut a czas rejsu to ok 5 minut - razem 35minut, zaś przejazd tych 22km dookoła po moście przez Wisłę zajmuje 25-27 minut. Różnica czasu pozwala na dojechanie na plażę w Stegnie.

Ostatnio zamknięto dla tranzytu część estakady ze względu na zły stan dylatacji. Czy nie powinniśmy przenieść primary zgodnie z wyznaczonym objazdem?

1 Like

Najważniejsze żeby dodać maxweight=10 do Estakady.

Potem można myśleć nad kategoriami. Sam bym chyba poszedł po linii najmniejszego oporu i tylko zwiększył Wiśniewskiego do tertiary. Ale można się zastanowić nad obniżeniem Estakady skoro jej znaczenie zmalało.

Primary w tamtym miejscu jest wyłącznie pod ciężarówki, więc jak najbardziej powinno się podwyższyć zalecany objazd, a resztę obniżyć do secondary.

Dodałem ograniczenie tonażowe z aplikacji, nie mam dostępu do komputera chwilowo a nie chcę takiej edycji robić przez telefon. Jak ktoś ma wolną chwilę to zapraszam do zabawy z kategoriami.

To ograniczenie jest tylko w kierunku Obłuża czy na obu jezdniach?

W artykułach są tylko informacje o uszkodzonej dylatacji w stronę północnych dzielnic i objazdu dla ciężarówek jadących do portu. Brak informacji o kierunku przeciwnym więc zakładam że ruch odbywa się normalnie.

Tak, w kierunku S7 ruch odbywa się po staremu.

Dzięki za zmianę, myślę że tutaj trzeba coś jeszcze zrobić bo secondary się nagle kończy.

Albo obniżyć ciąg od Way: ‪Eugeniusza Kwiatkowskiego‬ (‪790632368‬) | OpenStreetMap do wskazanego miejsca na zdjęciu wyżej do unclassified bo raczej nie ma tam aż takiego ruchu (jak jestem w błędzie to proszę o poprawkę) albo zmienić tą linię na secondary - Way: ‪Kontenerowa‬ (‪172192771‬) | OpenStreetMap.

Edit: W sumie wtedy by trzeba było obniżyć też wcześniej od ronda a to bez sensu. Nie mam pomysłu chwilowo.

Ta łącznica podchodzi też pod zjazd z estakady. Raczej secondary na skrzyżowaniu. Nie wiem, jak tam wygląda ruch, ale układ drogowy wskazuje na dojazd z północnych miejscowości do terminala i okolicznych przedsiębiorstw.

1 Like

Ten kawałek Kontenerowej powinien być secondary, bo to droga do terminala od strony północnej.

1 Like

Witam, na DK91 w mieście Pruszcz Gdański do ul. Zastawnej ma zostać wprowadzony zakaz ruchu pojazdów o masie >15t. Czy wobec tego należałoby zastosować obniżenie kategorii na tymże odcinku z primary na secondary?