No to ja też oficjalnie się odezwę na forum, żeby mój głos był widoczny.
Zacznę od tego o czym rozmawialiśmy na priv @Yog_Sot, poinformowałeś mnie, że będziesz kopał moje scalanie o którym była mowa w dyskusjach Changeset: 165106900 | OpenStreetMap i Changeset: 165111943 | OpenStreetMap
Ogólnie wasze argumenty i potrzeby uznaję za totalny przerost formy nad treścią, ale po kolei
Zwróciłeś uwagę, że tagując jedną linią nie możesz tagować miejsca gdzie są wypustki dla niewidomych.
Tyle że żaden problem na highway=crossing
ustawić tactile_paving
, wypustki te dotyczą dokładnie danego przejścia dla pieszych (tego na drodze albo tego na DDR), dokładnie ten tag opisuje, że przy tym przejściu są wypustki, nic więcej tu nie potrzeba - ale z jakichś powodów chcecie tagować miejsce występowania wypustek z dokładnością do 5cm… Ponownie - przerost formy nad treścią. OSM to nie jest zbiór danych dla geodetów, ani nie programujemy samojezdnych aut.
Swoją drogą potagowałeś te tactile_paving
na (podzielonych) chodnikach, jak dla mnie dziwne ale rozumiem, że chciałeś otagować fakt, że między DDR a chodnikiem są wypustki i tu występuje kilka problemów z mojej strony:
- ja bym się nie domyślił patrząc na dane i nie widząc zdjęcia, że o to chodzi
- utracona informacja, że to
segregated=yes
Inny problem o którym mówiłeś, to że nie wiadomo kiedy się przekracza ścieżkę rowerową a kiedy nie, i po to musisz podzielić drogi na dwie. No to lecimy dalej z przykładem o którym na priv rozmawialiśmy (pls ignore tą czerwoną kreskę):
Tak w ogóle to uznaję, ponownie, że to przerost formy nad treścią - masz crossing
→ zachowaj ostrożność, bez względu na to czy jesteś niewidomym czy nie. A jak jesteś rowerzystą to bym bardziej widzisz czy masz zebrę na drodze czy nie, nie wiem po co to info w OSM miałoby być i jaki ma wpływ na cokolwiek…
Ale wracając do przykładu - Mówisz, że nie wiadomo czy jadąc z zachodu na wschód-północ rowerem przekraczamy przejście (albo dowolny inny kierunek).
Tak jak @pavvv czy ja pisaliśmy w dyskusjach powyżej - jest konwencja, żeby DDR było po lewej stronie linii. Wiem, że nie jest to standard, sam mam problem w tym, że nie wiadomo czy coś jest narysowane biorąc to pod uwagę, czy nie.
Uznając jednak, że sposób na tagowanie stron istnieje i że na łączeniu linii jest tam node z tagiem highway=crossing + bicycle=yes
to ten problem przestaje istnieć:
- wiesz po której stronie jest DDR/chodnik przy drodze
- wiesz po której stronie jest DDR/chodnik gdy przekracza drogę.
Lecim z symulacją made by MS Paint XD
Już na podstawie samej informacji po której jest DDR a po której chodnik + że tam jest
crossing
można znaleźć gdzie dokładnie to przejście jest, i że jadąc ‘tak i tak’ przejedziemy przez nie, albo że przez nie nie przejedziemy. I nie trzeba do tego dzielenia dróg, nie trzeba wydziwianych relacji (pomysł z dyskusji).
I jasne - znajdziesz jakiś ultra-rare-case gdzie to nie zadziała, bo chodnik jest po dwóch stronach albo cokolwiek innego, no… przykra sprawa XD
Mówisz, że to nie jest ustalone, że nawigacje o tym nie wiedzą - to nie nasz problem, OSM to dane, robotą nawigacji jest to, żeby je zrozumieć.
Mówicie, że nie wiadomo pod jakim kątem jest to przecięcie DDR/chodnik - to zacznijcie sobie dodawać direction
na node crossing
, jeśli to w jakiś sposób ma pomóc niewidomym. Ba! W symulacji by MS Paint XD nawet tą informację da się wydedukować.
Na to, że przez takie dzielenie dróg mamy na jednej drodze 2x crossing
to mimo, że ma to wpływ na nawigację dla aut (czyli pewnie na większość użyć danych OSM) - każdy crossing to dodatkowa ‘kara’ dla trasy.
Ostatecznie na te zmiany się nie zgodziłem, przekopałeś to, whatevs, w wojnę edycyjną bawić się nie będę, ale nie podoba mi się jak w OSM ktoś uznaje się za władcę swojego miasta i ustala sobie tam inne zasady niż w całej reszcie kraju, i tu właśnie są przykłady jak Kielce czy Poznań (offtop przykład z dziś z discorda):
https://www.openstreetmap.org/#map=19/52.400259/16.915088
A koniec końców miejsce o którym pisze po wszystkim wygląda tak:
Sugeruję jednak zamiast dzielić te drogi i robić potworki, które potem bieda sprzątać - poczekajcie (albo sami postarajcie się) aż temat ten zostanie ogarnięty.
A jeszcze co do @Asteliks…
- Z jednej strony mówisz, że w OSM są standardy, z drugiej strony daję ci linka do wiki o rowerach, czytasz, że kontrowersyjne, odradzane, że ludzie się z tym większości nie zgadzają, to kij w to, bo nie ma zakazu i będziesz sobie tak rysować. Cherry-picking jak się patrzy.
- Raz mówisz, że żaden problem żeby sobie nawigacje czy ogólnie data-consumers szukały czy obok nie leci sobie chodnik/DDR w promieniu 5m, ale jednocześnie mówisz, że tagi z namespacem są fuj bo ‘Im mniej kluczy z dwukropkiem do przeanalizowania, rozważenia czy uwzględnienia – tym lepiej’. No i to już zachodzi o jakąś hipokryzję, Tobie ma być łatwiej, bo robisz navi czy tam coś dla niewidomych (czyli promila społeczeństwa) a większość które wolałaby mieć jedną linię i konkretne tagi na niej, konkretnie opisujące co jest co to pfff… XD