Zniszczenie mojej pracy nad infrastrukturą rowerową

No to ja też oficjalnie się odezwę na forum, żeby mój głos był widoczny.

Zacznę od tego o czym rozmawialiśmy na priv @Yog_Sot, poinformowałeś mnie, że będziesz kopał moje scalanie o którym była mowa w dyskusjach Changeset: 165106900 | OpenStreetMap i Changeset: 165111943 | OpenStreetMap

Ogólnie wasze argumenty i potrzeby uznaję za totalny przerost formy nad treścią, ale po kolei :wink:

Zwróciłeś uwagę, że tagując jedną linią nie możesz tagować miejsca gdzie są wypustki dla niewidomych.

Tyle że żaden problem na highway=crossing ustawić tactile_paving, wypustki te dotyczą dokładnie danego przejścia dla pieszych (tego na drodze albo tego na DDR), dokładnie ten tag opisuje, że przy tym przejściu są wypustki, nic więcej tu nie potrzeba - ale z jakichś powodów chcecie tagować miejsce występowania wypustek z dokładnością do 5cm… Ponownie - przerost formy nad treścią. OSM to nie jest zbiór danych dla geodetów, ani nie programujemy samojezdnych aut.

Swoją drogą potagowałeś te tactile_paving na (podzielonych) chodnikach, jak dla mnie dziwne ale rozumiem, że chciałeś otagować fakt, że między DDR a chodnikiem są wypustki i tu występuje kilka problemów z mojej strony:

1. ja bym się nie domyślił patrząc na dane i nie widząc zdjęcia, że o to chodzi
  2. utracona informacja, że to segregated=yes

Inny problem o którym mówiłeś, to że nie wiadomo kiedy się przekracza ścieżkę rowerową a kiedy nie, i po to musisz podzielić drogi na dwie. No to lecimy dalej z przykładem o którym na priv rozmawialiśmy (pls ignore tą czerwoną kreskę):

Tak w ogóle to uznaję, ponownie, że to przerost formy nad treścią - masz crossing → zachowaj ostrożność, bez względu na to czy jesteś niewidomym czy nie. A jak jesteś rowerzystą to bym bardziej widzisz czy masz zebrę na drodze czy nie, nie wiem po co to info w OSM miałoby być i jaki ma wpływ na cokolwiek…

Ale wracając do przykładu - Mówisz, że nie wiadomo czy jadąc z zachodu na wschód-północ rowerem przekraczamy przejście (albo dowolny inny kierunek).

Tak jak @pavvv czy ja pisaliśmy w dyskusjach powyżej - jest konwencja, żeby DDR było po lewej stronie linii. Wiem, że nie jest to standard, sam mam problem w tym, że nie wiadomo czy coś jest narysowane biorąc to pod uwagę, czy nie.

Uznając jednak, że sposób na tagowanie stron istnieje i że na łączeniu linii jest tam node z tagiem highway=crossing + bicycle=yes to ten problem przestaje istnieć:

1. wiesz po której stronie jest DDR/chodnik przy drodze
  2. wiesz po której stronie jest DDR/chodnik gdy przekracza drogę.

Lecim z symulacją made by MS Paint XD

Już na podstawie samej informacji po której jest DDR a po której chodnik + że tam jest crossing można znaleźć gdzie dokładnie to przejście jest, i że jadąc ‘tak i tak’ przejedziemy przez nie, albo że przez nie nie przejedziemy. I nie trzeba do tego dzielenia dróg, nie trzeba wydziwianych relacji (pomysł z dyskusji).

I jasne - znajdziesz jakiś ultra-rare-case gdzie to nie zadziała, bo chodnik jest po dwóch stronach albo cokolwiek innego, no… przykra sprawa XD

Mówisz, że to nie jest ustalone, że nawigacje o tym nie wiedzą - to nie nasz problem, OSM to dane, robotą nawigacji jest to, żeby je zrozumieć.

Mówicie, że nie wiadomo pod jakim kątem jest to przecięcie DDR/chodnik - to zacznijcie sobie dodawać direction na node crossing, jeśli to w jakiś sposób ma pomóc niewidomym. Ba! W symulacji by MS Paint XD nawet tą informację da się wydedukować.

Na to, że przez takie dzielenie dróg mamy na jednej drodze 2x crossing to :tipping_hand_woman: mimo, że ma to wpływ na nawigację dla aut (czyli pewnie na większość użyć danych OSM) - każdy crossing to dodatkowa ‘kara’ dla trasy.

Ostatecznie na te zmiany się nie zgodziłem, przekopałeś to, whatevs, w wojnę edycyjną bawić się nie będę, ale nie podoba mi się jak w OSM ktoś uznaje się za władcę swojego miasta i ustala sobie tam inne zasady niż w całej reszcie kraju, i tu właśnie są przykłady jak Kielce czy Poznań (offtop przykład z dziś z discorda):

https://www.openstreetmap.org/#map=19/52.400259/16.915088

A koniec końców miejsce o którym pisze po wszystkim wygląda tak:

Sugeruję jednak zamiast dzielić te drogi i robić potworki, które potem bieda sprzątać - poczekajcie (albo sami postarajcie się) aż temat ten zostanie ogarnięty.

A jeszcze co do @Asteliks

1. Z jednej strony mówisz, że w OSM są standardy, z drugiej strony daję ci linka do wiki o rowerach, czytasz, że kontrowersyjne, odradzane, że ludzie się z tym większości nie zgadzają, to kij w to, bo nie ma zakazu i będziesz sobie tak rysować. Cherry-picking jak się patrzy.
  2. Raz mówisz, że żaden problem żeby sobie nawigacje czy ogólnie data-consumers szukały czy obok nie leci sobie chodnik/DDR w promieniu 5m, ale jednocześnie mówisz, że tagi z namespacem są fuj bo ‘Im mniej kluczy z dwukropkiem do przeanalizowania, rozważenia czy uwzględnienia – tym lepiej’. No i to już zachodzi o jakąś hipokryzję, Tobie ma być łatwiej, bo robisz navi czy tam coś dla niewidomych (czyli promila społeczeństwa) a większość które wolałaby mieć jedną linię i konkretne tagi na niej, konkretnie opisujące co jest co to pfff… XD
6 Likes