'Yksityisalue' tai 'Läpikulku kielletty' pihateiden access-tageista

Kun nyt on tiestön kartoituksesta muutenkin säie auki, jossa on käsitelty surface- ja highway-tagien käyttöä, niin nostetaanpa tämä parin vuoden takainen keskustelu access-tagin käytöstä myös pinnalle.

Luin pitkän ketjun lävitse ja muutama huomio heräsi, joita ei tullut keskustelussa mielestäni riittävän kattavasti käytyä lävitse.

Reitittäjiin vaikuttava tagays (ja sen muutokset):

  • Suomessa tavalliset ihmiset käyttävät kännykkä & verkkosivusovellusten kautta laajasti sekä kotimaisia (esim. HSL Reittiopas) että globaaleja (esim. ulkoilu ja ulkoliikuntasovellukset) reititysmoottoreita. Kriittisimmät tagit ovat highway, access ja surface. Muutokset näiden tagien kartoitukseen aiheuttavat helposti merkittäviä muutoksia tavallisten ihmisten arkeen ym. sovellusten kautta.

  • Eri sovellukset ja niiden reititysmoottorit (ml. profiilit eri kulkumuodoille) tekevät erilaisia oletuksia tagien arvosta. Muuttamalla jotain tagia suotuisaan suuntaan HSL Reittioppaan käyttämän OpenTripPlannerin kannalta ei takaa että muutos olisi suotuisa myös muiden reititysmoottorien osalta.

  • En näe realistisena keskustelussa noussutta ajatusta, että tagayksen muutokset pitäisi hanskata reitittimissä joillakin käyttäjän valinnoilla, esim. miten access-tageihin suhtaudutaan. Iso osa reittimistä ei ole vain Suomea varten tehty ja toisekseen kuluttajille tehtyihin sovelluksiin on muutenkin vaikea lisätä mitään tämänkaltaisia optioita, koska kuluttajat eivät niistä välitä, eivätkä osaa käyttää.

  • Johtuen tagayksen kirjavista käytännöistä osa sinänsä hyödyllisistä tagi-arvoista on poistettu reitittimien käytöstä. Esimerkkinä vaikkapa access=destination: yritin ensin käyttää tätä Trailmap-sovelluksen reitittimen laskennassa. Kunnes totesin sitä käytetyn niin eri tavoin (esim. sillä on paikoin merkitty kaikki maaseudulla yhteen asumukseen päättyvät tiet, hyvin pitkätkin), että se hylkäsi liikaa käyttökelpoisia reittejä. Pieni vertailu muiden samankaltaisten sovellusten reitittimiin kertoi, että mikään niistä ei käyttänyt tuota tagi-arvoa ollenkaan - olivat oppineet läksyn vain minua ennen.

Summa summarum: olisi erinomaisen hyödyllistä käydä täällä foorumilla keskustelua aina ennen kun aikoo muuttaa merkittävästi kriittisten tagien kartoitusta. Kriittiset tagit ovat sellaisia joita reitittimet käyttävät, toisella prioriteettisijalla kartat.

Täällä välillä käytetty kommentti on ollut “do not map for the renderer” on mielestäni välillä hieman väärin ymmärretty: Eihän se tarkoita, että datan käyttäjistä (sovellukset, joista kartan renderointi on vain yksi) ei tarvitsisi välittää, vaan sen toinen versio “lying to the renderer” kertoo paremmin mistä on kyse eli tagien väärin käytöstä, kikkailusta, jotta saisi kartalle haluamansa näköisen lopputuloksen. OSM-data on jo varsin laajassa käytössä ja tämä käyttö on vain kasvamaan päin - hieno asia OSMin ja kartoituksen kannalta! Se kasvattaa kuitenkin myös vastuuta siitä, että mietitään kartoituksen vaikutuksia datan käyttäjien kannalta.

1 Like