Warszawa - komunikacja miejska

Cześć,

przez ostatnie kilka miesięcy dłubałem trochę przy komunikacji publicznej w Warszawie za pomocą nieco zmodyfikowanych narzędzi ztmtoosm i easy-routes (by MARC12). Udało mi się m.in. poprawić nazwy przystanków (w wielu przypadkach brakowało polskich znaków, niektóre nazwy nie zostały zaktualizowanie po zmianie przez ZTM, bywały literówki, czasem istotne, np. Orężna i Okrężna to różne przystanki) i dostosować trasy generowane przez easy-routes do standardu public_transport v2.

Chciałbym teraz ujednolicić istniejące relacje stop_area i dodać nowe dla pozostałych przystanków w sieci ZTM. Obecnie stop_area jest niewiele (rzędu 200) i przeważają dwa sposoby tagowania:

Wydaje mi się, że mimo używania przez ZTM numerów w nazwie poszczególnych przystanków, pierwszy sposób jest bliższy wytycznym z wiki. Tagowanie przykładowego zespołu Bemowo-Ratusz też mi się podoba (może pominąłbym pole operator, bo tramwajowa część infrastruktury ma w tym polu TW, a nie ZTM). W przypadku, gdy przystanki kolejowe lub metra mają swoje odpowiedniki w sieci autobusowo-tramwajowej, można rozważyć stworzenie stop_area_group (por. wiki); ZTM traktuje je jako osobne zespoły.

Czy macie jakieś uwagi do tej propozycji?

Ogólnie, chętnie dowiedziałbym się także, czy widzicie jakieś dalsze możliwości automatycznej lub półautomatycznej poprawy odwzorowania sieci ZTM w OSM.