Warszawa - komunikacja miejska

1. Da się pojechać, ale trzeba wcelować w punkt na drodze, a nie w tor kolejowy czy chodnik. N95 ma jeszcze problem na Młynarskiej - tam przystanki tramwajowe i autobusowe mają to samo id, stop_position znajduje się na torze. A prowadzenie tras tymi serwisówkami przy Centralnym jest wkurzające, podobnie jest w kilku innych miejscach. Planuję jakieś narzędzie do banowania takich dróg z routingu. Chyba, że będziemy je specjalnie tagować. Gdzieś kiedyś dodałem tag routing:ztm=yes, bo mnie wkurzało prowadzenie opłotkami.
    Innym pomysłem jest warstwa z różnicami pomiędzy starą, a nową wersją. Dzięki temu nie trzeba będzie przeglądać całej nowej trasy w poszukiwaniu kwiatków.
  2. Te drogi z samotnymi punktami to jest błąd. Zmieniłem kod i teraz będą traktowane jako niespójne.

Obecnie wszystkie dane routingowe są trzymane w pamięci RAM serwera, co jest mało efektywne. Jednak trzymając to w bazie postgresql i używając pgrouting wszystko działa bardzo wolno (chociaż na moim leciwym PC prędkość jest ok). Chyba lepiej będzie przełączyć się z webowego interfejsu na wtyczkę w JOSM, którą powoli tworzę.

P.S. Głównym powodem dla którego nie korzystam z jakiegoś zewnętrznego routingu jest brak pokazywania osm-id węzłów w ich API.