Tylko dodam, że trunk
to miała być kategoria zależna od ważności/funkcji drogi od samego proposala tagu highway
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Proposal:Highway_key_voting_importance
Żeby być całkiem fair, trzeba też wspomnieć że większość krajów używających kryterium jakości stosuje restrykcje (np. znak z samochodem). Prawdopodobnie idea bezkolizyjności wzięła się stąd że wiele dróg z restrykcjami wjazdu przy okazji ma też lepszą jakość, poniesioną prędkość itp.
Choć jak widać podobna relacja zachodzi też w Polsce. Większość dróg bezkolizyjnych ma również zakazy, jak widać na tabelce.
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/International_highway_classification_equivalence
Poza tym, że na dwóch wyjazdach z A4 jest STOP, to nie widzę przeciwwskazań, zwłaszcza, że jest dojazdem do motorway. Zresztą to 80 lat temu była autostrada
(Ale koniec trunk na węźle z A4, nie dalej na południe)
Tak jak pisałem wcześniej. Co do zasady nie powinny być. Ale jeśli jest to pojedyncze takie miejsce na dłuższym odcinku drogi, który poza tym jest w pełni bezkolizyjny, to powinno być dopuszczalne.
Dyskutujemy o zasadach mapowania w Polsce. W każdym kraju mogą być i w praktyce są trochę inne zasady stosowania highway=*.
Ostatecznie w wielu państwach Europy jest inaczej.
tekst najpierw mówi o generalnej sytuacji, dopiero potem mówi o sytuacji w Polsce
przynajmniej nie udawajmy że robimy to co powinniśmy
Nie wydaje mi się żeby ten węzeł w Olsztynie był dobrym przykładem. Tam żaden motorway nie prowadzi łącznicą, obydwa motorway maja też kontynuację na węźle.
(Zresztą tak na marginesie, wg oficjalnych danych główny przebieg nigdy nie idzie łącznicami, w takich miejscach trzeba brać numerację dróg u nas z lekkim przymrużeniem oka).
Znam lepszy przykład - Bydgoszcz Błonie. Tutaj droga S5 faktycznie “znika”. Aczkolwiek tutaj wchodzi w grę inną zasada - motorway muszą się łączyć między sobą poprzez motorway_link. W związku z tym uznanie że to S5 łączy się z S10, wydaje się bardziej sensowne niż na odwrót. (Chociażby dlatego że ekspresówka na S5 nie ma ciągłości, te linki równolegle do Szubińskiej nie są oznaczone jako ekspresowe - @pavvv prawdopodobnie to jest do poprawki?)
Chodzi o zjazd na MOP? On nie ma znaczenia, liczy się tylko miejsce w którym droga motorway łączy się z motorway_link. Zresztą, bezkolizyjność nie ma żadnego znaczenia do oznaczania motorway_link czy trunk_link (czy w ogóle jakikolwiek link). Nie jest rzadkością że linki mają przejścia dla pieszych albo łączą się ze sobą w zwykłym skrzyżowaniem.
Dlaczego nie? To bezkolizyjne prawoskręty, identyczne jak na jednej z S-ek, na której nie ma nawet wydzielonego pasa do skrętu.
Tylko jeden pas prowadzi do skrętu i ewidentnie nie jest to pas głównej trasy, więc motorway_link
jest zasadne. Jeśli chodzi o brak klasy, to rzeczywiście można go uzupełnić wraz z innymi problemami opisanymi na drugim wątku. Przy okazji samo DW223 chyba powinno być oznaczone jako motorway
do znaku końca ekspresówki.
Chodzi mi o to że wskutek oznakowania te trasy można pokonać nieprzejeżdżając na żadnym odcinku koło znaku D7
Więc wydaje mi się że powinno być secondary_link? No chyba że po prostu dać motorroad=no na tych łącznikach i tyle?
Tak, ale to już ja zrobię. Znak jest kawalek od zjazdów.
@pavvv to wprowadziłem zmiany. Jak będziesz miał chwilę to sprawdź czy wygląda ok.
Witam,
Według nieoficjalnych informacji 19.06.2025 ma zostać otwarta S7 zad. 1 Obwodnica Metropolii Trójmiejskiej wraz z fragmentem obwodnicy Żukowa w ciągu DK20 od miejscowości Glincz do węzła Żukowo. Co do tego że S7 będzie motorway nie mam wątpliwości (układ 2x2 z rezerwą na 3. pas ruchu w pasie rozdziału), ale czy można uznać za trunk/wpisać na listę proponowanych “trunków” ten nowy odcinek DK20 (układ 2x2, kategoria GP, bezkolizyjna)?
Odcinek o którym mowa:
Pod dalszą dyskusję pozostawiam północny odcinek od węzła Żukowo do ronda w Lniskach (układ 2x1, kategoria GP, bezkolizyjna):
Niech już będzie ta tabelka i wymóg bezkolizyjności jaki wcześniej opisałem, kategoria primary oraz minimalna długość dla nieprzedłużeń dróg A/S, ale nie róbmy takiego obniżania punktów. Tak samo, jak nie można powiedzieć, że Łódź ma pełną obwodnicę złożoną z dróg A/S z powodu ronda, tak droga nie jest trunk, jeśli nie spełnia jednego z kryteriów. Po prostu ustawmy te kryteria nieco niżej.
Mam takie pytanie. Co dzieję się w Warszawie z drogami?
Co to są te kryteria (jakość, ważność, mieszane)? Czemu od 15 minut nie jestem wstanie znaleźć definicji co to oznacza, bo osoba wprowadzająca zmiany nie raczyła podać źródła tych zmian?
“bez względu na ewentualne zmiany definicji w przyszłości” Co to ma znaczyć?
To teraz w społeczności liczącej tysiące użytkowników, wystarczy 6 głosów “za” by wprowadzić zimny?
Czemu jest chaos w mapowaniu? Changeset: 165301871 | OpenStreetMap jeden użytkownik zmienia, drugi cofa…
Jest to opisane na stronie głosowania, które już się zakończyło.
Ponieważ jeszcze nie skończyliśmy ustalać dokładnych kryteriów. Te osoby błędnie wprowadziły zmiany za szybko i z według zasad powinny zostać od razu wycofane, gdyż nie zostały przedyskutowane.
To zależy od skali zmiany. Głosowanie na przetagowanie ekspresówek na highway=motorway otrzymało ponad 80 głosów, a np. ankieta dotycząca wyboru wariantu tylko około 10. 6 głosów zazwyczaj wystarczy na zmianę kategorii drogi z lub na primary, ale w tym przypadku żadna zmiana nie powinna być przeprowadzana do momentu zakończenia dyskusji.
Ten użytkownik jest znany z psucia mapy i przeprowadzania nieprzedyskutowanych zmian, stąd wycofałem zmiany, gdyż były też błędne we obecnych założeń z dyskusji.
No i tak samo w Gnieźnie trunk nie musi prowadzić łącznicą.
O, tutaj:
Dlatego, że jadąc drogą trunk oczekiwałbym niskiego ryzyka wjechania w tyłek komuś, kto zwalnia do 10 km/h, żeby skręcić w prawo.
Nie są identyczne. Jeśli masz na myśli S86, to tamten prawoskręt nie odbywa się z głównego pasa ruchu, tylko z dodatkowego pasa “zbiorczo-rozprowadzającego”.
Tak, obwodnica Żukowa też znalazłaby się w mojej tabelce. A nie znalazła się dlatego, że nie chciało mi się tam wypisywać dróg aktualnie w budowie (zwłaszcza, że ciężko wtedy precyzyjnie zaznaczyć początek i koniec odcinka).
Właściwie, to na tym pasie pojazdy, które dopiero co wjechały na Skę też powinny się rozpędzać tutaj, a pojazd skręcający je zablokuje.
W takim razie niech będzie reguła, że skręty 90° są zabronione, jeśli nie mają do tego dedykowanego pasa/nie są na pasie zbioroczo-rozprowadzającym/jeśli dostępny jest w tym kierunku tylko jeden pas.
Takie rzeczy to na każdej koniczynce. Mój ulubiony przypadek to węzeł na A4 Bielany Wrocławskie. Na tych samych 400 metrach samochody zjeżdżające z autostrady muszą zwolnić przed łukiem, a wjeżdżające się rozpędzić i zmienić pas na właściwy.
Znalazłem jeszcze jeden niejasny przypadek. Tabelka pokazuje że cała DK88 miałaby być trunk, jednak zaraz przy wjeździe na autostradę jest kompletnie kolizyjne skrzyżowanie
Jak to dzielić drogę na dwie kategorie w takich przypadkach? Wyciąć tylko to skrzyżowanie do primary? Uciąć aż do następnego węzła? Udawać że nie widzę?
Podobne kolizyjne skrzyżowanie z drogami wewnętrznymi spowodowało skrócenie trunk na Łączniku Kobierzyce więc jestem trochę zmieszany (Łącznika nie ma w tabelce tak na marginesie)
Ale trunk_link też tam nie powinien być w takim wypadku.
Ok, tagowanie na osm trochę mnie zmyliło (btw, tam chyba nie powinno być lanes=3 i turn:lanes tak jak jest bo żaden pas do skrętu się nie tworzy)
Aczkolwiek to potwierdza to o czym pisze od pewnego czasu, że link jest związany z funkcją, niekoniecznie z geometrią, kolizyjnoscią itp.
Przynajmniej to na łącznicy, a nie na głównej drodze, z OSMowego punktu widzenia.
Przy okazji tu jest błąd, bo powinno dać się jeszcze skręcić w lewo w drogę polną. To też kolejne kolizyjne skrzyżowanie w tym miejscu.
Być może przez minimalną długość. Proponuję ją ignorować dla przedłużeń Sek i być może ogólnie dla dróg za trojzakazem.