Standardy zimowego utrzymania

Mam wrażenie, że większość dróg otagowanych winter_service=* to moje dzieło. Robię to ,pod siebie’', na ogół na podstawie wizji lokalnej (w zimie) lub znaku C-18 i różnych tabliczek w lecie. Zasady stosuję następujące:

1. Jak droga nigdy nie jest odśnieżana, winter_service=no
  2. Jak droga bywa, choćby częściowo i sporadycznie, odśnieżana, winter_service=limited.
  3. Jak droga jest gwarantowana ,na czarno’’ za wyjątkiem ekstremalnych sytuacji, winter_service=yes.

Powyższe jest ściśle skorelowane z highway:category:pl. W przypadku dróg rowerowych jest to loteria, dlatego “limited” jest typowe, i do ustalenia wyłącznie poprzez wizję lokalną. A jest to wielki biznes lokalny, i cuda się zdarzają, jak odśnieżanie dróg, które każdy z nas otagowałby bez wątpliwości jako highway=track.

Także próbowałem zasięgnąć źródeł ,urzędowych’‘, gdzie co roku podawana jest lista ,kategorii odśnieżania’’ ze szczegółowymi zasadami. Są to dziesiątki stron ,urzędniczego bełkotu’’ w rozmaitych formatach: XLS, PDF (w tym skany), strony WWW. Wg. mnie jest to nie do przejścia. Jak ktoś ma fundusze na tokeny, jakiś skrypt AI pewnie mógłby to wszystko przetworzyć do formatu pozwalającego na import do OSM. Zapewne dla każdej gminy/powiatu osobno…

Przykłady takich dokumentów:

Gra jest warta świeczki, obecnie nawigacje (rowerowe i samochodowe) powszechnie ignorują warunki zimowe. GM na Zakopiance w zimie notorycznie usiłuje objechać korki drogami, których w terenie wtedy w ogóle nie ma, bo są całkowicie zasypane śniegiem.

2 Likes