Pahoittelut hienoisesta jankuttamisestani, mutta itse uskon vahvasti että laatua OSM:ään saa parhaiten huomioimalla kaikkia prosessiin vaikuttavia tekijöitä, ei keskittymällä yhteen osa-alueeseen muiden kustannuksella. Toiseksi tällä foorumilla helposti syntyy oma kupla siitä minkälainen tyypillinen kartoittaja on - vastapainoksi on siksi hyvä katsoa miten OSM uutta kartoittajaa opastaa ja dataa katsomalla havainnoida miltä näyttää kun iso joukko kartoittajia toimii eri tasoisella osaamisella, periaatteilla ja löyhällä koordinaatiolla.

Ihan ensiksikin, tämä on kieltämättä erittäin iso muutos, jota uudet piirto-ohjeet tosiaan suoraan suosittelisivat. Ymmärrän ongelman tässä. Itse näen isona periaatteellisena ongelmana
cycleway
jafootway
tagien käytössä liikennemerkittömien polkujen kanssa siis sen, että jokaisenoikeudet sallivat Suomessa (mm.) kävelyn ja pyöräilyn (käytännössä) kaikilla liikenne- ja kieltomerkittömillä poluilla.cycleway
jafootway
taas sisältävät tageina oletuksen noiden kulkumuotojen ensisijaisuudesta (ja ilman mitään muita tageja vähintään implisiittisesti toisen kulkumuodon laittomuudesta) väylällä. Itsekin havahduin tämän ongelman laajuuteen vasta melko hiljattain. Vielä toistona: lisätageja tarvitaan reitityksen toimimiseen ihan väistämättä siis niidenkin kanssa.
Uuden ehdotuksen osalta minulle ei ole vielä avautunut miksi cycleway täytyy ehdottomasti pyhittää vain liikennemerkin osoittamiin pyöräteihin. Esimerkin kautta: jos jokin Hgin KePun lävitse menevistä cycleway tagatyista väylistä huomenna saisi virallisen pyörätie-merkin niin mikä muuttuisi pyöräilijän reitinvalintalogiikassa? Ja sama toistepäin. Tai miten se muuttaisi kävelijän kannalta noiden väylien käyttöä?
Huom. tässä tulkitsen cycleway merkinnän oletuksia OSM-wikin pohjalta: OSM tags for routing/Access restrictions - OpenStreetMap Wiki eli cycleway ei kiellä jalankulkua.
Ylläoleva siis pohtii reitinvalintaa. Ymmärrän kyllä, että lainsäädännöstä tulee yksityiskohtia reitillä kulkemiseen. Voisiko ne osoittaa lisätageilla päätagin muuttamisen sijaan? Joka tapauksessa näkisin myös niin, että reitillä liikkuessa katsotaan mitä silmät näkevät eikä mitä OSM data sanoo ts. OSM datan arvo on reititykselle (joko manuaali kartan perusteella tai automaatti).
Kuten Jari jo tuossa ylempänä hyvin kiteytti, itse vierastan suuresti sitä että pääluokan tagin eli highway käyttö määritellään niin, että sen arvosta on mahdoton päätellä mitään ilman nippua lisätageja. Paljon parempi mielestäni on se, että tagi jo yksin kertoo karkean kategorian jota sitten lisätageilla tarkennetaan. Jolloin highway=cycleway on rakennettu ja hoidettu väylä jota voi ajaa pyörällä ja liikkua jalan, siellä voi olettaa pyöräilyn onnistuvan helposti millä tahansa arkipyörällä millä tahansa ajotaidoilla lumettomana kautena, siellä eivät liiku muuta kuin erikoistilanteissa nelipyöräiset (näin kontrastina path ja track vaihtoehdoille).

Korostan, että en halua millään tavalla olla tässä tahallaan hankala enkä sano tätä vinoillakseni, mutta en edelleenkään kuitenkaan ihan täysin ymmärrä tätä pointtia.
smoothness=bad
on toki eri asia autolle, kaupunkifillarille ja gravelpyörälle. Mutta samalla kaikille niille (eri tavalla) informatiivinen. Itse välttelen omalla kaupunkifillarillani esimerkiksi juuri noita nimismiehenkiharoita kuin ruttoa. Ne tuntuvat jousittamattoman kaupunkifillarin (eli maantiepyörän?) selässä istuessa ihan kauheilta! Montut tiessä kyllä hidastavat ainakin omaa menoani merkittävästi.mtb:scale
-tagi on toki pyöräspesifi ja siksi varmasti helpompi asteikollistaa, mutta en vieläkään hiffaa, miten voi yleisesti olla ongelmatonta saadamtb:scale
-tagin gradaatioon yhteismitallisia arvioita mutta mahdoton tehdä samaasmoothess
-tagillepath
-teillä. Kaiketi molemmat perustuvat lopulta polun fyysisiin ominaisuuksiin?
Tästä on väitelty sivukaupalla OSM-polkukartoituksen piirissä ja sitä kautta näkemykset ovat kirkastuneet. Ensinnäkin luokitus EI perustu suoraan mihinkään mitattavaan tien tai polun fyysiseen ominaisuuteen. Tätä ajatusta pyöriteltiin aikanaan kunnes todettiin loppupäätelmänä, että se ei kertoisi mitään luotettavaa “ajettavuudesta”. Ajettavuus on taas subjektiivinen arvio jossa referenssinä on etujousitettu perusmallinen maastopyörä keskimääräisen harrastajan taidoilla - heiluntaa siis on arvioissa, mutta kuten todettu aiemmin niin arviot ovat silti käyttökelposen yhteismitallisia. Ts. voidaan kiistellä onko jokin polku 0 vai 1, mutta ei olisiko se silloin 2 tai 3 mtb:scale arvoltaan.
Ajettavuus arvioidaan siis välineen mukaan. OSM:n smoothness yrittää tehdä tämän ottamatta kantaa välineeseen, siksi tuloksena on arvo jonka tulkinta on jollekin välineelle on hyvin hankalaa käytännössä. Nuo syvät kuopat ja nimismiehenkiharat ovat käypä esimerkki: josta niitä on leveästi tiellä niin auton kulku hidastuu / hankaloituu. Pyörä saattaa silti pystyä kiertämään ne kokonaan jolloin efektiivinen smoothness on “good”.
Eli en väitä etteikö se kertoisi jotain, sanon vain että käytännön reititykseen pyöräilyn harrastajille se ei kerro mitään olennaista joka vaikuttaisi reititykseen. Oma kosketus aktiiviharrastajana arkipyöräilyyn on hieman ohut, mutta voin kuvitella että smoothness saattaisi kertoa enemmän arkipyöräilijälle.