osmapa.pl

Dziś osmapa wygenerowała nowe kafle na 14-tym zoomie.
Co ciekawe nie uwzględniła danych wprowadzonych ponad 10 dni temu.
Cały tydzień kilka razy dziennie monitorowałem osmapę, bo padł serwis itoword.
Nie wiem czy osmapa poprzednio skompilowała 14-tą warstwę tydzień czy dwa temu, a to oznacza, że na dane sprzed 10 dni będę czekał może i 2 tygodnie tak więc w sumie jakieś 2,5-4 tygodni.
O innych zoomach lepiej nie pisać bo może się okazać, że dane sprzed kilku miesięcy się nie wyrenderowały (np obrysy wsi)
To bardzo irytujące, nie to że tak wolno się renderuje, bo serwer słaby i gościnny, ale to że nie wiadomo ile trzeba czekać.
Być może nie ma zegara, który by odpalał generowanie kafli np co tydzień czy dwa stąd przerwy mają różną długość, ale jeśli jest taki zegar lub ktoś ręcznie stara się jakiegoś stałego cyklu trzymać, to bardzo bym prosił o podanie na co możemy liczyć.
No bo jak wytłumaczyć sobie, że w nowej kompilacji nie ma danych sprzed ponad 10 dni?
Czy tyle czasu się jeden zoom renderuje a dokładniej tyle trwa kompilacja?
Kiedyś dane renderowały się co kilka dni np, po 4 dniach od wprowadzenia, więc nie wiem co się stało.
Wygląda to tak jakby teraz Polskę podzielono na kilka obszarów i generator kafli robi ją po kawałku ale i to wszystkiego nie tłumaczy.
To tak jakby skompilowane kawałki Polski czekały ponad 10 dni na połączenie ich w całość i w dniu publikacji część z tych kawałków jest świeża a część stara.
Zamiast publikować te kawałki np. województwa zaraz po kompilacji, nie robi się tego aby np drogi między województwami (na granicy obszarów) się nie rozjeżdżały.
Jeśli tak jest to może wprowadzić mechanizm dirty do pasowania krawędzi?
Dirty mogłoby być zablokowane na całym obszarze Polski a działać tylko na krawędzi nowego i starego województwa poprzez porównanie dat kafli.
Jeśli dotyczy to styku starego i nowego województwa ( czy regionu) to zadziałać