Tak, ale dlaczego StreetComplete nie dodał tagu maxspeed?
Wszystko fajnie tylko to jest bez sensu!
Jeśli wiadomo że droga oznaczona jako AUTOSTRADA ma dopuszczalną prędkość 140km/h (chyba że jest ograniczenie w postaci znaku) po co to oznaczać?
Wiadomo - osobówki 140
Ciężarówki 80 (a raczej zespół pojazdów)
Jeśli droga ma taką czy inną klasę to wiadomo jakie ograniczenia prędkości ma dany pojazd.
I to jest jedyna sensowna droga.
Co będzie jak ta banda z Wiejskiej wpadnie na pomysł zmiany tych ograniczeń? Będziecie edytować pierdyliard dróg?
Moim skromnym zdaniem wystarczy MAXSPEED:PL_RURAL i wiadomo jakie są ograniczenia prędkości.
d3mol3k
Jak już pisałem te ograniczenia są wpisane z SC. Tam ktoś pomyślał ale jak widać nie do wszystkich dotarła ta bardzo prosta idea.
Idąc tym tokiem myślenia (z szablonem) na każdej drodze gdzie jest przepisowo ograniczenie 90km/h musiał by stać taki znak, a to już kosmiczny absurd.
To samo było w wątku ze słupkiem w lesie. Okazało się że ktoś je błędnie oznaczał i zrobiła się z tego … burza.
Kto decyduje o tym jaki jest standard oznaczeń?
Mam wrażenie że calkowicie zignorowałeś mój poprzedni post. Skąd nawigacja ma wiedzieć że austostrada to 140km/h? Już w Czechach to będzie 130, w Belgii 120, a w Niemczech nic. Aplikacjom łatwiej jest operować na konkretnych liczbach niż tworzyć osobny plik z prędkoścami dla wszystkich krajów świata.
Plus, w przypadku zmian podejrzewam że prędzej społeczność lokalna ogarnie zmianę niż twórcy aplikacji z siedzibą bóg-wie-gdzie
Yunkers
Widzę że czytanie ze zrozumieniem plus logiczne myślenie jest Ci obce.
I proszę nie obrażaj się bo to co napisałeś jest zwyczajnie nielogiczne i niespójne.
maxspeed:type=PL:rural
Jak sądzisz co oznaczają dwie magniczne literki PL?
Nie wiem jakie są ograniczenia w innych krajach ale tam oznaczenie będzie wyglądało np. tak
maxspeed:type=CZ:rural
Czy widzisz różnicę?
Co do aplikacji to się zgodzę ale to nie jest tak że tego nie zmienią - trzeba im to po prostu napisać.
Zaczyna się obrażanie, więc powinieniem nie odpisywać. Ale odpisze po krotce, skąd aplikacja ma wiedzieć że ograniczenie w Polsce to 140? Jest na Magic Earth jakiś plik z danymi prędkości dla danych krajów?
Przeczytaj proszę dokladnie to co napisałem wcześniej, ale nie wybrane zdanie.
Jesli Cię obraziłem to przepraszam.
Ktoś dodał tag PLrural i PLurban i chyba był w tym jakiś cel? Z tego co wiem to w każdym kraju są domyślne ograniczenia prędkości i to nie jest wiedza tajemna. W Polsce to:
- autostrada 140
- ekspresówka 120 lub 100
- jednokierunkowa dwu i więcej jezdniowa 100
- poza zabudowanym 90
- w zabudowanym 50
- strefa zamieszkania 20
Jak widac nie ma tego dużo. To oczywiscie ograniczenia dla osobówek.
Skromnym zdaniem source:maxspeed=PL:rural jest tylko informacja skąd pochodza dane dla maxspeed - dla tego jest szablon i korzystamy z niego by dane byly wpisane dla wszystkich typów pojazdow. I robisz to w sumie jednym kliknieciem. Tworzysz dokładną baze dsnych i jak napisał wczesniej @Yunkers edycje po zmianach przepisow bedzie mozna zrobic automatycznie tak jak to robiono ze zmianą przpisow usuwajacych nocne ograniczenie predkości w terenie zabudowanym.
To Twoje stwierdzenie ze wystarcze maxspeed=PL_rural to tak samo jakby wystarczylo higway= speedcamera i nawi ma sobie sama szukac danych o prędkości. Sa fotoradary które sa opisane z maxspeed=70 ale w takim miejscu masz tez ograniczenie dla ciężarówek do 50 i kierowcy z właczona opcja nawigowania dla ciężarówki wtedy maja informacje ze musza jechać wolniej niz osobowka przy takim fotoradarze.
I chyba żadna nawi nie korzysta z opci =XX_rural i inne.
Im wiecej pełnych danych tym lepiej dla Ciebie i mnie.
Czyli jest jakieś rozwiązanie które pozwala zmienić w całej Polsce “standardowe” ograniczenia prędkości?
Tego nie wiedziałem.
Tylko że to nie zostało dodane w SC co trochę zwiększa nakład pracy
d3mol3k
Próbowałem szablonu z ograniczeniami ale nie wiem co robię źle.
W JOSM wywala jakiś błąd. Zapewne coś źle wybieram…
Wcale się nie dziwię że początkujący rezygnują z edycji skoro na każdym kroku wszystko jest “tak właśnie zrobione”.
Czasami też mi wywala błąd przy/po otworzeniu/pobraniu podkładu do edycji ale z reguły pomogła reinstalacja josm lub poczekanie na nową wersję - czasami któryś z szablonow nie wspólpracuje lub inne rzeczy. Ale ignorowałem ten bład i pracowałem dalej w tym programie.
Szablon działa dobrze ale któryś z innych komponentów wywala zapewne błąd.
U mnie na ostatniej wersji nie mam błędów tak pod windowsem jak i pod linuksem a nie jestem jakims znawca obu systemów.
Co do edycji drog szablon jest superklikasz teren zabudowany oba kierunki i dane dodane do bazy. Ale oprócz tego jeszcze warto uzupelnic nawierzchnię czy liczbę pasów i inne takie tam. To jest też wazne a nie potem mam otagowaną autostrade czy ekspresówkę ale maxspeed tylko 120/140, lanes 2 i asphalt jako nawierzchnia ale przy wezłach brak dodania pasow zjazdów/wjazdów ich kierunkowosci, destination i inne takie. Oprócz tego mozna poprawic/dodać zabudowania, drogi dojazdowe do posesji z nawierzchnią gruntowa ale nie jako track.
Ja sobie ten szablon trochę podrasowałem i z radością wykorzystuję. Ma wprawdzie kilka braków (np brak szablonów na ograniczenie prędkości na drogach szybkiego ruchu, czy w strefach uspokojonego), ale ujawniają się one sporadycznie. Tak przy okazji - masz może jakiś styl wyświetlania mapy, żeby pokazywał jednocześnie prędkość jaki i kierunek linii drogi?
O coś takiego ci chodzi?
https://www.openstreetbrowser.org/#map=15/50.0745/19.8945&basemap=osm-mapnik&categories=car_maxspeed
Jak są różne ograniczenia w rózne strony to też pokazuje.
W JOSM jest to o co pytasz.
Tak sądzę że jest, ale pytanie jak się ten styl nazywa? “Maxspeed” zasłania strzałki i w przypadku różnych prędkości w obu kierunkach, jeśli jakiś maxspeed jest już nałożony, trzeba go na moment wyłączyć, żeby wiedzieć gdzie jest forward, a gdzie backward. Niby detal, a denerwuje.
I tym sposobem z ME płynnie przechodzimy do JOSM
Fajny babol jest w wyznaczaniu trasy.
Tak to jest z OSM i ME.
Nie wiem skąd ten “zawijas”. Tam przed wysepką da się bez problemu skręcić i umożliwia to organizacja ruchu.
Namysłów 1 maja 19
Pierwsze primo:
Zapewne z racji że przed edycja miała wartośc nawierzchni gruntowa mogło poprowadzić ciebie na około by ten fragment “gruntówki” łączącej dwa pasy ominać. Zmieniłes atrybuty drogi na highway=residential i teraz bedzie zapewne prowadziło ciebie poprawnie.
Po drugie primo:
Powinienem ciebie opierdzielić za to że skoro edytujesz ten fragment ulicy i piszesz ze jest asfaltówką to czemu nie dodajesz wiecej informacji o tej drodze.
Po trzecie primo: prosba do Ciebie bo wielokrotnie narzekasz na błedy w mapie i zlej nawigacji pod adres - czy mógłbyś zerknąć troszkę dookoła miejsca edytowanego i uzupełnienie braków lub błedów?
Na lewo od Twojej edycji dochodzila od spodu uliczka osiedlowa 1 Maja (highway=living_street) niestety dochodziła tylko do nitki południowej ulicy i nie miała połączenia z nitką północną po stronie Sali Krolestwa … to chyba moja wina w dawnej edycji tej ulicy.
Przejechałes kawał drogi z Brzegu a w Namysłowie na swojej trasie nie dodałeś maxspeed . Famel ma też ogrodzenie i dwie drogi wewnętrzne z bramami wjazdowymi.
I nie żebym był złośliwy w powyższym. Ale warto spojrzeć szerzej i pouzupełniać braki w drogach i infrastrukturze dla siebie i innych na przyszłość. Wiem to zajmuje trochę czasu ale po to to robimy.
Fragment rozdzielony kiedyś przeze mnie przywróciłem do pierwotnej formy - jednej linii dodajac wysepki w miejscu ich wystepowania w linii drogi jako nody.
Tak ten styl koloruje drogi w josm pod wzgledem prędkości
@Marek_P nie znalazłem tego widoku ktory pokazywalby kierunek forward drogi nad widokiem makspeed
No trudno, trzeba się nadal będzie przełączać między widokami. Dzięki
To nie tak. Usunąłem czy raczej podzieliłem drogę i usunąłem jej nawierzchnię. RESIDENTAL było wcześniej.
I słusznie. Tylko nie wiesz gdzie jeżdżę i jak często. Do Namysłowa mam z 60km i jestem tam jak mam robotę, tak samo jak i drobne zmiany które naniosę w Ziębicach - tak też tam wczoraj byłem.
Nie mam na tyle czasu aby wszystkie możliwe zmiany i błędy od razu poprawić. To wymaga ogromnej ilości czasu, a nie chcę “na pałę” czegoś uzupełniać.
Muszę popatrzeć na rejestrator z auta i się upewnić że to co zmieniam jest zgodne z prawdą.
Akurat nie tam jechałem tylko obok ale dodałem to do przykładu aby było widać co i jak. Nie zmienia to faktu że ktoś wcześniej źle oznaczył nawierzchnię drogi.