Do Gubina może trochę za daleko, ale tak, Kostrzyn jest najlepszą alternatywą i wtedy DK24 ma sens jako przedłużenie DK92 i alternatywa A2. Sądzę jednak, że droga przez Rzepin wciąż zasługuje na secondary jako alternatywa o jeden poziom niżej oraz za wciąż dobre parametry w porównaniu do DK92.
Powiedziałbym, że tak. To jest jeden z powodów dlaczego DK35 jest primary, mimo że istnieje szybsza droga do Wałbrzycha. I kiedy edytuję mniejsze kawałki dróg we Wrocławiu to alternatywy niektórych dróg daję jako jeden lub dwa poziomy niżej, bo te drogi wciąż mogą być używane do tranzytu w przypadku korków.
Uważam, że wpływ korków na kategorie nie jest wystarczająco duży, żeby robić problemy. Moim zdaniem jest nawet odwrotnie, bo wyższe kategorie pomagają nawigacji wybrać najlepszą alternatywę do obecnie zakorkowanej drogi.
Przejście w Świecku ma wielokrotnie wyższa przepustowość niż most drogowy przez miasto Słubice. Autostrada nie została zamknięta, żeby tworzyć dla niej jakieś dzikie alternatywy. Od dziesiątek lat na byłym przejściu granicznym jest ograniczenie prędkości do 30 km/h, teraz za mostem doszła zwężka do jednego pasa i związane z tym ograniczenie prędkości + trzymanie odstępów pomiędzy pojazdami.
Z punktu widzenia tranzytu Bruksela-Warszawa nie jest daleko.
Moim zdaniem obecne oznaczenie dróg w regionie oparte o przeznaczenie jest wystarczające. Nie widzę podstaw do jakiś dziwnych, emocjonalnych zmian.
A niby czemu droga istotna dla rowerów, motorowerów, zaprzęgów konnych i pojazdów wolnobieżnych miała by dostawać highway=primary?
Na liście są jeszcze skutery, czterokołowce, a także ludzie, którzy nie lubią jeździć autostradami.
A dlaczego powyższe pojazdy nie zasługują nawet na kategorię secondary, ale osoby nie chcące płacić na autostradach dostają primary?
Żeby odpowiedzieć na początkowe pytanie: dwie kategorie w dół. Tu już nawet nie chodzi o to, kto może, a kto nie, tylko mamy zasadę, że alternatywna droga dostaje kategorię o jeden poziom niżej, co prawdopodobnie jest częścią powodu, dlaczego DK94 jest primary – jeden poziom poniżej motorway/trunk. Jednak z powodu trzymania się klasyfikacji urzędowej, drogi koło Rzepina jakoś już nie dotyczy ta reguła?
Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że ta, przeciętnej jakości, droga jest alternatywą dla autostrady? Wskazuje na to oznakowanie? Ruch samochodów jest większy? Widziałem że GMaps raz cię poprowadziło tamtędy jednak mi się nigdy nie udało tego eksperymentu powtórzyć, nawet ustawiając pineskę tuż przy granicy
Niestety, te drogi mizernie zmapowane (zresztą, skoro znasz te drogi to dlaczego tam jeszcze nie ma podstawowych tagów typu lanes i maxspeed?) jednak na moje oko nic nie wskazuje na to że rzeczywiście tę funkcję pełnią.
Poza tym mamy już dwie drogi secondary łączące DK92 i DK29. Co ta droga robi lepiej? Może warto ściągnąć secondary z którejś z nich żebyśmy nie mieli trzech secondary robiących to samo?
Jak w taki sposób ustawisz pineskę, to oczywiście, że poprowadzi Cię autostradą. Tak samo nie poprowadziłoby przez DK94, tylko A4.
GMaps prowadziło z powodu korków wychodzących poza węzeł Świecko, które tworzą się tam w każdy poniedziałkowy ranek i często ogólnie w godzinach szczytu.
Prowadzi z Rzepina do Słubic; jest przedłużeniem DK92. W sumie z już z pierwszego powodu automatycznie powinno dostać secondary.
Pozostałe drogi pełnią własne role: DW134 łączy Rzepin z miejscowościami wzdłuż DK29 na południe, a trasa przez DW137+DW139 jest na około i nie służy jako połączenie tych dróg krajowych, tylko DW137 służy do połączenia Ośna Lubuskiego z Słubicami, a DW139 do połączenia Rzepina z Kostrzynem nad Odrą.
Czy na pewno wrzuciłeś dobry link? Trasa którą podałeś prowadzi przez Sulęcin i Ośno. Omija Rzepin szerokim łukiem.
Nie no gdzie. Rzepin ma 6000 mieszkańców, nie miałby w ogóle secondary gdyby te drogi nie miały tranzytowej funkcji.
Nawet zakładając że Rzepin jest wystarczająco duży na secondary, ma już wjazdy ze wszystkich stron, piąty wjazd to już przesada. (A gdyby nie działalność Tematu-Drogi Rzepin miałby jeszcze jedną secondary)
Pozwoliłem sobie sprawdzić okolicę. Całym powodem dlaczego tamta droga istnieje jest to miejsce
To bardzo wąski i niski przejazd pod torami kolejowymi. Nieprzystosowany do tirów, ale też do większego ruchu samochodowego. Oznakowanie jest specjalnie wymyślone tak żeby prowadzić na te obwodnicę i dlatego przebieg dróg wojewódzkich w tym miejscu jest taki dziwny.
Zdecydowanie należy wywalić secondary w tamtym miejscu i przerzucić na obwodnicę. Pytanie tylko się tworzy czy należy się połączyć drogą secondary przez Słubicką czy rzeczywiście skręcić w lewo do Słubic.
Ogólnie jak pisałem wcześniej, cały Rzepin jest fatalnie otagowany. Brakuje chociażby kluczowej informacji że na terenie całego miasta jest ograniczenie 40 dla ciężarówek. Będę powoli ogarniał to miasto, bo jest bardzo źle, jednak wolałbym na przyszłość żeby najpierw ogarniać dane dróg, a potem kombinować z kategoriami.
Coś dziwnie działa udostępnianie tras broutera. Ustaw profil na samochód i włącz opcję omijania autostrad. Tak samo w GM.
Na pewno jest wystarczająco duży, bo inaczej nie powinien mieć ani jednej drogi secondary. (btw Tematu-Droga proponował próg około 2 tys.)
Też nie powiedziałabym, że ileś wjazdów to przesada. Jeśli taka jest funkcja dróg, to i może być 10 wjazdów secondary. Ta droga jest szczególnie ważna, bo prowadzi do stolicy powiatu, no i oczywiście do przejścia granicznego.
Ja bym dał na obwodnicę. Ogólnie obwodnice powinny mieć wyższe kategorie niż drogi przez centrum z racji na ich funkcje oraz omijanie korków charakterystycznych dla centrum miast.
No to dajemy obwodnicę i obniżamy do tertiary drogi Rzepin-Oślo i Rzepin-Kowalin i ja jestem kontent.
Mickiewicza nie nadaje się do tranzytu więc każdy kto zjedzie na obwodnicę zjedzie albo na Słubicką albo do Słubic. Nie ma absolutnie szans że ktoś kto chce jechać DW139 zjedzie na wschód, potem nadrobi tę trasę za zachód i potem znowu pojedzie ten sam dystans na wschód. DW134 nie jest problemem - Ośno jest jeszcze mniejsze od Rzepina, nie ma potrzeby na drogę secondary na tej trasie. Każdy większy tranzyt w tamtym kierunku zresztą i tak pojedzie przez DW137 (bo i tak tiry muszą wjechać na obwodnicę, w związku z tym nie będą się na siłę pchały do miasta skoro mogą przejechać lepszymi drogami do DW137 i tam odbić).
Zgadzałoby się to też z pomiarem ruchu. DW137 Słubice-Nowe Biskupice ma ŚDR ok. 7000, ale Nowe Biskupice-Oślo już o ok. 4500 (to świadczy o tym że ok. 2500 aut zjeżdża na obwodnicę) DW139 Kowalów-Rzepin to 2300, DW134 Oślo-Rzepin to 2500. Więc obydwie DW na północ od Rzepina mają o wiele niższe znaczenie od okolicznej DW137, oznaczenie ich jako tertiary wydaje się zasadne.
Też warto dodać że ŚDR na Słubickiej w Rzepinie to 800, a na trasie Rondo Mickiewicza-Rondo Kilińskiego 1800. Więc sam przejazd przez Rzepin to absolutny margines, a teoria o alternatywie dla A2 się nie broni (ogromny spadek ŚDR od Nowych Biskupic do okolic węzła Rzepin - ruch na DK92 to 7000. Natomiast można przypisać obwodnicy rolę w sieci DW.
To trzeba będzie przeanalizować inne drogi secondary w województwie i do jakich miast dochodzą. Nie uważam, że liczba wjazdów powinna mieć jakiekolwiek znaczenie. Np. Babimost też ma 5, choć jest mniejszy od Rzepina. Te miasta są po prostu położone w ważnych miejscach. Trzeba popatrzeć jakie są progi secondary w okolicy i ustalić odpowiednie kategorie. Mnie się zdaje, że np. DW350 powinno się obniżyć, ale trzeba zrobić głębszą analizę. Do czasu szerszej analizy odradzam obniżać takie drogi.
Nie ma takiej potrzeby. Ustalenie kategorii polega na porównywaniu dróg w okolicy, a nie w losowych niepowiązanych miejscach. Innymi słowy - zastanawiając się nad kategoriami w Rzepinie trzeba się zastanowić jak Rzepinem i okolicami. Ta zmiana nie ma wpływu na całe województwo żeby tak analizować - wszystkie trasy które były wcześniej możliwe wciąż są możliwe, tylko innymi drogami.
Oczywiście, że jest. Kategorie dróg ustalane są według ważności dróg w większej skali. W przypadku secondary są to drogi regionalne, czyli skalą powinno być województwo (mniej-więcej)
Są one powiązane. Jaki jest sens w jednym miejscu mieć secondary pomiędzy wioskami o populacji 1-2 tys., a w drugim tylko powyżej 6 tys.? Nie tak się robi kategorie dróg.
Edytowane są drogi skali województwa, więc pośrednio ma wpływ.
Co masz na myśli? Nikt nie będzie jeździł drogą na około, jeśli jest krótsza, bezpośrednia droga o podobnych parametrach.
Ma to sens ponieważ Polska nie jest monolitem, różne części Polski mogą być tagowanie inaczej. Dla Warszawy nawet nikt by nie pomyślał, że droga z ŚDRR 1800 może być więcej niż tertiary, a tu proponuje się dla takiej primary. Jasne, możemy przyjąć sztywne kryteria dla całej Polski, tylko trzeba się liczyć z tym, że wtedy primary to będą tylko w aglomeracji warszawskiej, Trójmieście i GOP.
Nie do końca. Myślisz że ktoś przenosząc primary z DK94 w Bytomiu z oficjalnego przebiegu na obwodnicę zastanawiał się jaki wpływ będzie miała ta zmiana na Tarnów? Otóż mogę cię zapewnić że nie, ponieważ ta zmiana nie wpłynęła w najmniejszym stopniu na Tarnów, pomimo tego że została zmieniona droga krajowa
Tylko takiej drogi nie ma. Zignorowałeś dużą część moich poprzednich postów.
Zresztą, czy to nie właśnie po to istnieją obwodnice? Prawie zawsze jazda obwodnicą jest dłuższa (odległościowo) od jazdy przez miasto, więc nie wiem po co w ogóle się je buduje?
Mowa jest o drogach secondary, czyli regionalnych a.k.a. wojewódzkich.
To po prostu oznacza, że te drogi mają podobną ważność, co może być prawidłowe. W obecnej siatce wszystkie drogi primary pełnią podobną funkcję dla tranzytu na skalę krajową. Oczywiście ten zakres jest dość duży, ale gdzieś leży granica pomiędzy drogami primary a secondary. Tak więc podwyższając obwodnicę uznajemy, że jest ona ważna dla tranzytu krajowego, co jest równoważne ze stwierdzeniem, że jest ona podobnie ważna do innych dróg primary. W ten sposób często uzasadniane jest podwyższanie kategorii. Oczywiście najczęsciej się porównuje do najbliższych innych dróg o tej samej kategorii, ale w teorii jest to równoznaczne z porównywaniem jej z bardziej odległą drogą tej kategorii.
Swoją drogą, czy ta obwodnica rzeczywiście powinna być primary? Wszystkie nawigacje prowadzą przez centrum.
Tak jak odpisałeś na odpowiedź o obniżeniu dróg Rzepin-Kowalów oraz Rzepin-Ośno:
No więc jest nadal trasa secondary pomiędzy tymi miejscowościami:
Tylko kto taką wybierze?
Nie wiem co mają obwodnice do łączenia miast drogami secondary.
Przeczytaj proszę poprzednie posty jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem.
No to dokładnie to zaproponowałem i wykazałem dlaczego jazda obwodnicą jest lepsza od jazdy przez miasto? Dlaczego to jest nagle niepoprawne. Nie rozumiem. Nikt nie wybierze tranzytowo drogi przez miasto, jeśli ma obwodnicę.
Więc rozumiem że do podkrakowskiego Radziszowa poprowadziłbyś secondary?
Czy każda podkrakowska wieś mająca więcej niż 3000 mieszkańców ma mieć secondary ponieważ Ośno Lubuskie ma secondary?
Czy może działa to w drugą stronę? Jeżeli wieś Zerwana ma secondary to wszystkie miejscowości powyżej 342 mieszkańców powinny mieć secondary? Przecież to nie fair, że Zerwana ma secondary, a większe miejscowości nie mają.
W mojej opinii można obniżyć Mickiewicza i podwyższyć wymienioną powyżej drogę oraz DP1254F (Nowe Biskupice – Rzepin)
Naprawdę powinno się zobaczyć inne drogi w województwie, czy przypadkiem tam nie ma innych dróg dla miejscowości o podobnej lub niższej liczbie mieszkańców
Raczej tak.
Odwrotnie – Ośno Lubuskie ma secondary, bo wsie miejące tyle mieszkanców powinny mieć secondary. Nie wiem jednak, co będzie najlepszym progiem. Temat-Droga proponował osobne wartości dla każdego województwa.
Nie chodzi o to, że przez miejscowość przechodzi droga tylko o to, że gdyby tej miejscowości tam nie było, to droga miałaby niższą kategorię.
A po czym stwierdziłeś że gdyby Ośna Lubuskiego tam nie było to i nie byłoby dróg wojewódzkich? Na moje oko to te DW się tam nie kończą i mają większą rolę niż tylko dojazd do Ośna.
Zaproponowałeś drogę z kostki brukowej w strefie tempo 30. Może nic tam więcej nie proponuj póki nie usprzątnę okolicy…
Nie stwierdziłem tego. DW134 łączy Rzepin z Sulęciem i Gorzowem, więc obniżając tę drogę zabierasz secondary Rzepinowi.
I co w tym dziwnego? We Wrocławiu jest droga secondary w strefie 30 i jest kilka dróg secondary z ograniczeniem do 30. A np. w Międzylesiu jest droga brukowa oznaczona jako primary.
Skoro jest tu kostka, to ograniczenie prędkości tym bardziej ma znaczenie.
Trzeba popatrzeć jak tam jeździ tranzyt, ale ja bym pojechał o wiele krótszą drogą przez centrum niż jechał naokoło. I to nie jest obwodnica, tylko objazd. Wg graphhoppera wydłuża przejazd o 8 minut.
No to jak w końcu jest? Ośno ma secondary, bo miejscowości wielkości Ośna mają mieć secondary? Czy to dlatego że te drogi służą do dojazdu w inne miejsca?
Chyba mi się coś pomieszało. Wygląda na to, że Ośno nie ma indywidualnego secondary (co prostu nie daje informacji o najlepszym progu secondary, ale nie ma żadnego innego znaczenia).
Dla naszej kwestii Ośno nie ma wpływu, gdyż DW134 służy też do dojazdu dalej i Rzepin wciąż ma drogę secondary do Gorzowa, nie tylko jadąc naokoło, ale też z centrum.
DW139 służy jako połączenie Rzepina z Kostrzynem nad Odrą.