Tam nie tylko to pozostawia do życzenia, choć i nie on jeden coś mapował, bo dużo “istniejących” torów było błędnie pomapowane poza jego zmianami. Część torów pomapowana jako disused, mimo że tam nic nie ma. Inne tory z tych otagowanych jako raized
urywa się w randomowych miejscach bez ładu i składu - jak dla mnie duża część z tego do usunięcia. Pytanie, czy to jest sens mapować, skoro nie ma po tym śladu, zwłaszcza tych torach oznaczonych jako nieużywane i nieczynne. Dokumentacja OSM wskazuje, że do dawnych torów lepiej używać Open Historical Map .
Druga sprawa, to powinno jak już być zebrane w jakąś całość, żeby widzieć, że to np. mapy dawnej Gdańskiej Kolei Dojazdowej, a nie czyjaś inwencja twórcza czy pozostałości po błędnych edycjach.
W temacie dróg proposed zostaje rozejrzeć się za źródłami i zastanowić się nad sensem/realnością. Np. Nowa Małomiejska zostaje aktualna w planach, a została zablokowana m. in. przez konserwatora z poniekąd politycznych decyzji.
Nowa Warszawska i Nowa Politechniczna to też niewiadome. Jedyne pewne to są rezerwy, ale czy i kiedy powstaną, a jeśli już, to w jakim przekroju też nie wiadomo.
Coraz częściej się mówi, że Nowa Politechniczna raczej nie powstanie, a jeśli już, to mówiono o jakiś fragmentach lub nawet tylko trasie rowerowej. Przebieg też jest wątpliwy co do drogi, bo słyszałem to od kilku osób, co mieszkają w okolicy rezerw. Jednym słowem - bajzel.
Jakiś czas temu przeglądałem dokumenty za informacjami o Nowej Sikorskiego, to nie znalazłem kompletnie nic, więc jak dla mnie to jest do sprawdzenia i poprawienia/usunięcia.
I tak by można przeczesać zarówno Trójmiasto, jak i Małe Trójmiasto z okolicami. Jak są na coś konkretne źródła, to je dodać, a jak coś nie ma źródeł lub jest jedynie koncepcją sprzed lat bez konkretów, to do usunięcia.